Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studenter höjer lönekrav

Publicerad: 25 januari 2013, 07:22

”Inte under 24 000” blir ”Inte under 25 000” i Stockholm och Uppsala.


Sjuksköterskeuppropet började för snart två år sedan. Kravet har varit att ingångslönen för nyexaminerade sjuksköterskor skulle ligga på minst 24 000 kronor i månaden.

Nu höjer sjuksköterskestudenter i Uppsala och Stockholm kravet med en tusenlapp till 25 000 kronor.

– Just nu är det rörelsen i Uppsala och Stockholm som har bestämt att vi går ut med ett krav på minst 25 000 kronor i ingångslön. På andra håll har man inte kommit riktigt lika långt i arbetet, berättar Anna Jonsson, sjuksköterskestudent på Sophiahemmet högskola i Stockholm och talesperson för ”Inte under 25 000” i Stockholm

Varför höjer ni kravet till minst 25 000 kronor i ingångslön?

– Det beror bland annat på att det har gått två år sedan rörelsen började. På två år hinner det hända rätt mycket, även med tanke på inflationen. Om kravet skulle ligga kvar på minst 24 000 kronor i månaden skulle det vara som att kravet hade sänkts. Vi kommer att höja kravet successivt.

Hur nära eller långt bort är ni från att uppnå kravet i dag?

– Hur lång tid det kan ta att få igenom kraven är svårt att säga, men det rör på sig. Det ser vi till exempel med tanke på sjuksköterskorna som har sagt upp sig på barnintensiven i Lund. Det skapar ringar på vattnet och det tycker vi är bra. Vi vill att alla, även de som inte är sjuksköterskestudenter, ska förstå att vi gör det här för hela professionen. Vi vill att alla ska ha en skälig lön.

Relaterat material

”Vi kommer inte att ge upp”

Löneupproret gav inte 24 000 kronor

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev