Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studenter i utlandet försvenskas på distans

Publicerad: 25 juni 2014, 10:05

Tove Janarv är nöjd med de första utlandsstudenternas resultat på hennes distanskurs om svenskt läkararbete.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En ny webbkurs på distans ska ge utlandsstuderande läkarstudenter en smidig väg in i den svenska sjukvården med bra koll på dess lagar.


När idén till en webbaserad distanskurs dök upp under en kort sommarkurs i SKL:s regi, nappade genast 30 svenska utlandsstuderande läkarstudenter. Då fanns kursen inte ens.

Nu har kursen tagits fram av Metis, Mer teori i ST-utbildningen i psykiatri, för Sveriges Kommuner och Landstings räkning. 25 studenter har fått plats i en pilotkurs. De kan sitta i Prag eller Gdansk, plugga färdigt på läkarlinjen och samtidigt förbereda sig inför ett vikariat eller AT i Sverige.

Tore Fors pluggar till läkare i Rumänien på termin 10 av 12. I sommar åker han hem till Sverige och jobbar som läkarassistent.

– Den här kursen har varit en viktig pusselbit för mig i förberedelserna inför att komma tillbaka till Sverige. Eftersom jag bor utomlands och inte har några färdigutbildade läkare att fråga, så har det varit svårt för mig att veta vad man ska kunna kring den juridiska delen, säger Tore Fors.

– Jag har fått en ökad förståelse för vilken roll jag kommer att spela och hur mina beslut kommer att påverka patienten.

Studenterna har fått två månader på sig att göra kursen. Tore Fors har gjort den lite snabbare.

– Kursen tog mig fyra veckor och jag har suttit en timme varje dag, säger han.

Vad studenterna får ta del av är ett webbaserat inlärningsverktyg med fem olika moduler, eller kapitel, om olika områden där lagar reglerar läkarens vardag. Varje modul inleds med en introduktionsfilm, det finns text att läsa och självtester att genomföra. Dessutom får e-studenterna länkar till exempelvis lagtexter.

Här får utlandsstudenterna koll på lagen om tvångsvård, vapenlagar, körkortslagen, sekretess, patient­lagen, journalföring, försäkringsmedicin och bestämmelser som rör intyg för Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, patienternas inflytande över vården, och organisation och ansvar inom kommuner, landsting och socialtjänst.

Pilotkursen riktas till läkare med intresse för allmänmedicin och för psykiatri. Men i förlängningen är kursen tänkt att rikta sig till alla läkare som studerar utomlands.

En av dem som tagit fram kursen vid Metis är Tove Janarv, själv ST-läkare i psykiatri.

– Oavsett om man vill bli allmänläkare, kirurg eller gynekolog så handlar det om lagar man måste kunna som legitimerad läkare i Sverige. Sen kanske det finns extra motivation för exempelvis psykiatri­intresserade, eftersom läkare inom psykiatrin ofta måste förhålla sig till lagstiftningen, säger hon.

Tre studenter, däribland Tore Fors, har hittills gått klart kursen och avslutat den med en examinationsuppgift i form av ett komplext fall.

– De har blivit godkända och de har gjort utmärkta fallbeskrivningar, så det ser lovande ut, säger Tove Janarv.

Pilotgruppen ska sedan få utvärdera distanskursen. Nästa gång den är aktuell är tanken att den ska kunna erbjudas till fler studenter. Tore Fors rekommenderar den.

– Absolut, utlandsstuderande borde nappa på varenda chans de har att göra sig mer attraktiva på den svenska arbetsmarknaden.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev