Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studenter nöjda med sjuksköterskeutbildning

Publicerad: 12 juni 2007, 08:58

En klar majoritet av landets sjuksköterskestudenter är nöjda med sin utbildning. Detta trots den kritik från Högskoleverket som riktades mot många utbildningar i våras.


Totalt 1 459 sistaårsstudenter från landets samtliga lärosäten för sjuksköterskor har svarat på en enkät som genomförts vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska institutet, KI.

Åtta av tio sjuksköterskestudenter ger sin utbildning det sammanfattande betyget ”mycket bra” eller ”ganska bra”.

På frågan om hur bra utbildningen förberett studenten för det framtida yrket svarade 67 procent mycket eller ganska bra.

Det bästa betyget i enkäten gav studenterna till sina kliniska handledare. 94 procent av de svarande tyckte att de kliniska handledarnas kompetens var mycket eller ganska bra.

Det lärosäte som gavs bäst betyg i undersökningen var Sophiahemmets högskola i Stockholm, 97 procent av studenterna tyckte att utbildningen sammantaget var mycket eller ganska bra. Sämst betyg fick Högskolan i Kalmar, där endast hälften av studenterna gav utbildningen ett gott betyg.

I april i år kritiserade Högskoleverket så många som 40 procent av landets sjuksköterskeutbildningar. Flera hade så allvarliga brister i bland annat lärarkompetens att Högskoleverket hotade med indragen examensrätt om åtgärder inte vidtogs.

– Men sammantaget tycker vi att den här rapporten ger en betydligt mer positiv bild av landets sjuksköterskeutbildningar än den granskning som Högskoleverket offentliggjorde tidigare i våras. Det ger lite råg i ryggen att arbeta vidare med det som behöver förbättras, säger Vivi-Anne Sundqvist, dekan för utbildning vid KI, i ett pressmeddelande.

Läs även: 31 vårdutbildningar kritiseras av Högskoleverket Läs hela rapporten på KI:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev