Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studenter önskar mer snurr på forskningen

Publicerad: 11 november 2015, 06:15

Medicinstudenternas intresse för att forska under studietiden varierar. Det behövs eldsjälar för att öppna dörrarna mellan studenter och forskare.


Att utbilda sig till läkare, fysioterapeut eller sjuksköterska kräver sin tid, det är mycket att plugga och ta in. Men för Erik Faergemann, läkarstudent i Umeå, är även forskningen en lockelse, som fått ta tid vid sidan av studierna.

– Jag ville börja så fort som möjligt när jag kommit in på läkarprogrammet. Om man bara ser det som ett arbete, så kan det kanske kännas tungt, men jag tycker att det är roligt. Under de prekliniska perioderna i utbildningen har man ju tid och jag har arbetat med ett projekt om Parkinsons sjukdom där jag gjorde experiment på helgerna.

Antalet platser för forskaraspiranter på medicinska fakulteten på Umeå universitet har ökat något. Men till de runt 15 platserna var det senast uppemot 50 sökande, enligt Erik Faergemann.

– De som kommer med i programmet får stipendier som garanterar dem forskningsarbete under främst somrarna under tre år. Om fakulteten vill ha unga forskare måste det finnas fler möjligheter och fler platser på forskarutbildningarna, tycker han.

Alexander Siotis som är ordförande i Umeå medicinska studentkår, och som går läkarprogrammet, berättar att kåren betonat vikten av närmare samarbete mellan studenter och forskare i sitt yttrande till universitetets remissvar till forskningspropositionen.

– Där efterlyser vi fler vägar mellan forskare och dem som går grundutbildningen, säger han.

Vid Sahlgrenska akademin i Göte­borg har eldsjälar öppnat dörrar mellan studenter och forskare. Det som tidigare hette Läkarstudenter i forskning har expanderat och bytt namn till Studenter i forskning.

– Vi är nu en del av student­kåren eftersom intresset för forskning finns i fler studentgrupper. Det är inte brist på engagemang hos varken studenter eller forskare men det innebär också att det blir ont om handledare. Detta är något som vi trycker på om på hos institutionsledningarna, säger Puja Shahrouki, som går termin nio på läkarlinjen.

Han vill se mer resurser för amanuenstjänster till studenter som vill forska och fler stipendier som gör det möjligt att arbeta med forskningsprojekt vid sidan om studierna.

– I USA och England finns väletablerade system där det alltid finns projekt för studenterna att ansluta till, särskilt på somrarna. Det blir som ett jobb.
Puja Shahrouki föreslår att universitetet systematiskt ger alla studenter möjlighet att forska, efter exempelvis andra året, så att alla får möjlighet att prova på.

För egen del deltar han i ett projekt om hjärtsjukdom.

– Jag kommer alltid att vilja forska. Man får bättre vetenskapligt och kritiskt tänkande, lär sig förstå samman­hang och blir väldigt bra på det område man fördjupar sig i, säger han.

Även Ava Hinnas, läkarstudent på Örebro universitet, vill få lite bättre snurr på kontakterna mellan studenter och forskare.

– Vi har startat ett forsknings­utskott och gör nu en enkät till forskare på Universitetssjukhuset för att få veta vilka projekt som pågår. Det ska kunna bli grund för en handledardatabas som studenterna kan söka i, berättar Ava Hinnas.

Puja Shahrouki vill sprida er­faren­heterna från Sahlgrenska akademin i ett nationellt samarbete med andra lärosäten, för att inspirera fler studenter att forska.

– Men detta är fortfarande ganska nytt och det behövs fler eld­själar för att få till det.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev