måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studentfest ställs in efter övergreppsfilm

Publicerad: 11 september 2015, 09:32

Inbjudningsfilmen till nollningsfesten för Uppsalas nya läkarstudenter innehöll både mord och sexövergrepp.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I dag, fredag, var det tänkt att de nya studenterna på läkarprogrammet vid Uppsala universitet skulle få gå på nollningsfest med togatema. Men en sex minuter lång film om festen, som tidigare fanns publicerad på Youtube, har gjort att Medicinska föreningen nu har ställt in festen, skriver Unt.se.

I filmen syns flera personer i romersk toga som först kommer in i entrén till Universitetshuset i Uppsala, efter ett tag omringar de en person som sedan mördas. Enligt Sveriges Radio P4 Uppland avslutas filmen med en scen där en person på ett våldsamt sätt ser ut att föra upp sina fingrar i en annan persons anus. Efter det följer texten:

”Var beredda på alla tiders sittning. Där ALLT kan hända”

– Efter att ha tittat på filmen kan jag konstatera att detta är någonting vi i styrelsen självklart tar avstånd ifrån, säger Adam Edholm, ordförande i Medicinska föreningen, till Unt.se.

Han säger att föreningen uppenbarligen brustit i sina rutiner då ingen i styrelsen, eller någon av arrangörerna bakom nollningen, sett filmen före det att den publicerades. Adam Edholm bekräftar också för unt.se att de personer som ligger bakom filmen är studenter på läkarprogrammet och att de ska kallas till ett möte.

– Vi vill veta vad som gick genom deras huvuden när de skapade filmen, säger han till tidningen.

Relaterat material

Studenter får kritik efter våldtäktsscen i spex

Läkarstudenter avstängda efter våldtäktshot

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev