Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Studentförbund: "Läkare ska ha en skälig lön"

Publicerad: 17 December 2014, 12:58

Teodor Svedung Wettervik, tillträdande ordförande, Medicine studerandes förbund.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Läkarstudenter ifrågasätter läkares höga löner och vill diskutera ämnet på Facebook-sidan lönedryftet. Nu tar Medicine studerandes förbund ställning.


Det medicinska ansvaret ska kompenseras

I Dagens Medicins artikel med läkarstudenterna Anna Pavia och Linus Källgård berättar de båda fjärdeterminarna att de vill skapa en debatt kring läkarnas löner. För att lyckas med det har de två studenterna bland annat skrivit en debattartikel i studenttidningen Spionen och skapat en Facebook-sida där ämnet kan diskuteras. Nu uttalar sig även Medicine studerandes förbund.

Vad anser förbundet om läkarstudenternas debattartikel om läkarlönerna?

– Vi tycker att det är positivt att det finns ett fackligt intresse men vår ståndpunkt är inte i enlighet med deras, säger Teodor Svedung Wettervik, tillträdande förbundsordförande för Medicine studerandes förbund.

Förbundet håller inte heller med de två studenterna om att läkarlönerna eventuellt bör frysas.

– Det medicinska ansvaret ska kompenseras med en skälig lön. Det är den enskilda läkaren som ska fatta beslut om en utskrivning av en suicidal patient och med kirurgisk precision utföra en hjärntumörsoperation där varje moment kan få ödesdigra konsekvenser, säger Teodor Svedung Wettervik och fortsätter:

– Lönerna ska minst stå i proportion till inflationen. Läkare genomgår en lång utbildning på fem och ett halvt år och deras löner ska motsvara andra akademiska yrkens höga löner, så som jurister, ekonomer och civilingenjörer.

Hur ser ni på skillnaden mellan läkares och sjuksköterskors löner?

– Vi har enbart en uppfattning om läkarnas löner och vi ser till det medicinska ansvaret. Det är skillnad mellan medicin och omsorg. Vårdförbundet är fackliga företrädare för sjuksköterskor och har ansvar för deras löner.

Relaterat material

Läkarstudenter ifrågasätter höga läkarlöner

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev