Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studentkår protesterar mot de nya praktikvillkoren

Publicerad: 11 februari 2011, 14:07

Apotekarstudenter får ta ett större ansvar än vad som bör ligga på en student. Det skriver Sahlgrenska akademins studentkår i ett brev till Apoteket AB om den slopade ersättningen till praktikanter.


I slutet av januari kom Apoteket AB:s uppmärksammade besked att företaget från och med i höst inte betalar sina praktikanter någon lön. Däremot kan de få 500 kronor per vecka för ökade omkostnader under praktiken.

Nu har studentkåren vid Sahlgrenska akademin i Göteborg skrivit ett långt brev till Apoteket AB. Studentkåren representerar alla studenter som studerar vid Sahlgrenska akademin – däribland läkare, sjuksköterskor, tandläkare och apotekare.

I brevet skriver studentkåren att apotekarstudenternas praktik på ett avgörande sätt skiljer sig från den praktik som andra studenter inom det hälsovetenskapliga området gör.

För andra praktikanter är det handledaren som är ansvarig för det studenten gör, konstaterar brevskrivarna. Men apotekarstudenterna får efter halva praktiktiden en tillfällig rätt att skriva på recept.

”Om en apotekarstudent expedierar fel till en patient kan studenten personligen drabbas i att de inte kan få sin legitimation. Detta är den stora skillnaden i praktik mellan apotekarnas praktik och praktik i andra utbildningar inom det hälsovetenskapliga området”, står det i brevet.

Detta vore okej om studenterna vore anställda – men inte annars, anser studentkåren.
Om Apoteket inte ändrar sig, tänker studentkåren kräva att praktikanterna ska få betydligt mer handledning än i dag.

I brevet ifrågasätter studentkåren också bland annat om 500 kronor räcker till ökade omkostnader under praktiken.

Relaterat material

Bråttom med praktikbesked

Ingen praktiklön i höst

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev