Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studentkåren i Umeå vill samverka mer med andra yrkesgrupper

Publicerad: 29 januari 2014, 11:46

– Jag blev förvånad och besviken, jag är av åsikten att min utbildning håller hög kvalitet. Men när jag såg vad som brast kunde jag förstå betyget.


Det säger Elin Ljungström, ordförande i Umeå medicinska studentkår, efter att ha hört det nedslående resultatet av Universitetskanslerämbetets granskning av läkarutbildningen i Umeå.

De tre universitet som fick betyget bristande kvalitet, brast alla på samma punkt: Uppvisad förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper inom vården.

Studentkåren i Umeå har, enligt Elin Ljungström, sedan en längre tid framfört önskemål om mer samverkan med till exempel blivande sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter i undervisningen, men det har varit trögt att få till stånd, säger hon.

– Vi ser en vinst i att få lära mer om varandra. Det har varit väldigt lite av det och för tidigt i utbildningen, bland annat innan man har varit ute på praktik.

Överläkare Christina Ljungberg är ordförande i läkarprogrammets programråd vid Umeå universitet, och programansvarig. Hon tror inte att det blir några problem att komma till rätta med bristerna inom det år som universitetet har fått på sig.

– Vi har en hel del inslag av interprofessionell utbildning i undervisningen men jag tror att bedömningen stupar på att vi inte kunde visa tillräckligt bra hur det examineras, säger hon.

Menar du att utbildningen i sig inte alls brister på området?

– Jo, det handlar förstås om att göra utbildningen bättre också och utveckla kvaliteten men också att examinera bättre så att vi verkligen säkerställer målet.

Inom två månader ska det finnas en plan för hur förbättringen ska gå till, enligt Christina Ljungberg.

Redan i dag pågår utvecklingsarbete, bland annat en utredning om att inrätta en så kallad KUA – en klinisk undervisningsavdelning – där studenter på olika utbildningsprogram möts i dagligt kliniskt arbete.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev