Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studie ifrågasätter betydelsen av blindning

Publicerad: 6 februari 2020, 13:05

Foto: Getty Images

Effekterna av testade behandlingar blir inte lägre i kliniska prövningar där blindning används – tvärt emot vad man kan tro. Det är budskapet i en ny studie i tidskriften BMJ.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Blindning används i kliniska prövningar för att patienter och sjukvårdspersonal inte ska känna till vilken behandling som en given patient får.

Syftet är bland annat minska betydelsen av placeboeffekten. Därför är det allmänt accepterat att det är lättare att visa effekt av en ny behandling jämfört med en kontrollbehandling i en oblindad studie än i en blindad.

Men så verkar alltså inte vara fallet, åtminstone inte enligt den aktuella sammanställningen av resultat från mer än 1 150 prövningar. Dessa har i sin tur ingått i 142 så kallade metaanalyser i en databas hos forskarnätverket Cochrane.

Här fann forskarna att det inte var någon skillnad i effektstorleken om någon av tre typer av blindning förekom i studierna. Detta skulle enligt forskarna kunna bero på att blindning inte är lika viktigt som man trott eller på begränsningar i deras egen studie.

De anser att blindning fortsatt ska vara en gyllene standard i kliniska prövningar. Blindningens betydelse bör dock studeras på liknande sätt av andra forskargrupper så att de nu aktuella resultaten kan bekräftas eller avfärdas, anser författarna.

Läs hela originalstudien:

Helene Moustgaard med flera. Impact of blinding on estimated treatment effects in randomised clinical trials: meta-epidemiological study. BMJ 2020;368:l6802.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev