Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studie kan minska tvivel kring IPS-celler

Publicerad: 14 januari 2013, 08:50

Forskare visar i försök på möss att vävnad med ursprung i så kallade inducerade pluripotenta stamceller, IPS-celler, tolereras väl av immunförsvaret efter transplantation.


De nya fynden, som publiceras i tidskriften Nature, skulle därmed kunna skingra en del skepsis kring den eventuella medicinska användningen av de omtalade IPS-cellerna.

Det var år 2006 som den japanske forskaren Shinya Yamanka lyckades omprogrammera en mogen hudcell från en mus till att bli omogen IPS-cell. Bedriften, som kan bana iväg för stamcellsterapier utan de etiska problem som omgärdar konventionella embryonala stamceller, belönades med Nobelpris förra året.

Men det har alltså senare framkommit tvivel på hur användbara IPS-cellerna är. År 2011 publicerade forskare i USA en studie i Nature som pekade på att vävnad som kommer från IPS-celler stöts bort av immunförsvaret när de transplanteras till möss, även när donatorn och mottagaren av cellerna var samma individ.

Den nu aktuella forskningen, som gjorts av japanska forskare, motsäger dock dessa fynd. I upprepade experiment på möss konstaterar man att vävnad från IPS-celler tolererades lika bra som vävnad från embryonala stamceller.

Vilken forskargrupp som har rätt är än så länge oklart enligt en artikel i tidningen The Scientist. Åtminstone forskarna som gjorde studien från 2011 är skeptiska till de nya fynden och hävdar att de japanska forskarna har använt en metod som inte speglar situationen i människa.

Läs abstract till den nya studien:

Ryoko Araki med flera. Negligible immunogenicity of terminally differentiated cells derived from induced pluripotent or embryonic stem cells. Nature, publicerad online den 9 januari 2013. DOI:10.1038/nature11807

Relaterat material

Ny typ av stamceller fixade hjärtskada hos försöksmöss

Två delar Nobelpris i medicin

Stamcell kan bli musbarn

Stamceller överst på lista över 2008 års genombrott

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev