Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Studier på stressinducerade stamceller dras tillbaka

Publicerad: 2 juli 2014, 11:10

Tidskriften Nature tillkännager nu att man drar tillbaka båda de till synes banbrytande studierna som visade att vanliga kroppsceller kan omvandlas till stamceller genom ett milt syrabad.


Studierna publicerades i januari och fick mycket stor uppmärksamhet världen över, då de pekade på en metod att göra individspecifika stamceller på ett helt nytt och enkelt sätt.

Men snart började det dyka upp tvivel i forskarvärlden när andra forskare hittade fel i några av de figurer som ingick i arbetena. Inte heller gick det att återupprepa experimenten, trots att metoden alltså skulle vara enkel.

En formell undersökning vid institutet Riken i Japan, där huvuddelen av forskningen hade utförts, kom senare fram till att det fanns flera fel i de två artiklarna, varav ett par skulle ha gjorts medvetet.

Den unga forskaren Haruko Obokata, som var förstaförfattare på arbetena, hängdes också ut i nedsättande ordalag som skyldig till att felen hade begåtts. Även övriga forskare kritiserades.

Men inte förrän nu har samtliga av forskarna kunnat enas om att dra tillbaka studierna formellt från Nature. De hänvisar bland annat till de fel som uppdagades i utredningen vid Riken samt till flera ytterligare fel som inte togs upp i utredningen.

Huruvida celler verkligen kan omvandlas till stamceller genom mild stress kan de inte säkert säga, skriver de i Nature.

En av forskarna, Harvardprofessorn Charles Vacanti, som tidigare motsatt sig att dra tillbaka studierna, skriver i ett kort pressmeddelande att han själv dock inte ser något som kastar tvivel på att fenomenet existerar.

De ansvariga redaktörerna för tidskriften skriver att varken de eller de utomstående forskarna som granskat studierna innan publiceringen kunde ha upptäckt de aktuella felen. Man förlitade sig på att resultaten var äkta.

Nature kommer nu att kraftigt öka de mer ingående kontroller som ibland görs av inskickade arbeten – för att motverka att liknande episoder inträffar i framtiden.

Läs också blogg: ”Från unga stjärna till nedgörande kritik från Nobelpristagare”

Relaterat material

Falska data bakom banbrytande stamcellsforskning

Forskare vill dra tillbaka banbrytande stamcellsstudier

Ny stamcell kan vara en revolution

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev