Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studierektor ifrågasätter specialistkompetens

Publicerad: 3 mars 2016, 07:00

Studierektorn vid ett västsvenskt sjukhus tycker att intygandet av en ST-läkarens kompetens är så tveksamt att hen reserverar sig.


I ett mejl till Socialstyrelsen beskriver studierektorn ärendet som komplext. Hen har visserligen inte arbetat tillsammans med den berörda ST-läkaren men skriver att utifrån den information som framgått har ST-läkaren inte ” tillägnat sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som anges i den fastställda målbeskrivningen för den sökta specialiteten. Jag ifrågasätter därför grunderna för handledarnas intygande av godkända lärandemoment/uppfyllda kompetenskrav.”

Studierektorn kopplades in när ST-läkaren skulle skicka in sina handlingar om uppnådd specialistkompetens till Socialstyrelsen och kunde då konstatera att flera arbeten saknades. Trots det, och mot studierektorns inrådan, skickade sjukhuset in en ansökan om uppnådd specialistkompetens till Socialstyrelsen.

Studierektorn fortsatte att ifrågasätta bedömningen och efter ett internt möte, där bland andra ST-läkarens närmaste chef deltog, konstaterades att ST-läkaren inte uppfyllde 7 av 20 delmål, och att ytterligare 7 delmål ansågs svårvärderade. Enligt studierektorn beslutade sjukhusets ledning trots det att inte skicka in den kompletterade bedömningen till Socialstyrelsen. I början av året fick ST-läkaren sitt specialistbevis.

I mejlet till Socialstyrelsen skriver studierektorn att hen vill reservera sig mot att ST-läkaren godkänns. Hen skriver att en specialistförening bör göra en oberoende granskning av den tidigare ST-läkarens komptens och lyfter bland annat fram tveksamheter kring dennes vetenskapliga arbete.

Enligt studierektorn ska ett första utkast till arbetet varit en sida långt med brett radavstånd och någon enstaka referens. Det slutgiltiga arbetet ska sedan ha färdigställts på två–tre veckor, parallellt med att ST-läkaren tjänstgjorde på ett annat sjukhus, och handlat om ett helt annat ämne.

Studierektorn vill inte kommentera ärendet utöver vad som framgår i reservationen och skriver i ett sms till Dagens Medicin:

”Det är mitt ansvar som läkare att värna om vår yrkesetik och professionalism. Det är förstås tråkigt för samtliga som berörs att det ska behöva bli så här.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev