Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stulen förskrivarkod accepterades av apoteken

Publicerad: 27 februari 2008, 13:10

När läkaren Kerstin Hulter Åsbergs förskrivarkod stals vid ett inbrott informerades Apoteket AB omgående. Trots det har hennes kod använts vid minst 15 apotek när beroendeframkallande sömnmedel hämtats ut.


– Det som hänt är väldigt obehagligt. Det är genant för apoteken att de expedierar vad som helst hur som helst. Apoteket AB borde ha ett säkerhetssystem som kan hantera sådant här, säger Kerstin Hulter Åsberg, överläkare vid medicincentrum på Lasarettet i Enköping och ordförande för Läkemedelskommittéernas ordförandekollegium, LOK.

Sömnmedel hämtades ut
Lördagen den 26 januari bröt någon eller några sig in på Kerstin Hulter Åsbergs läkarexpedition och stal etiketter med hennes namn, förskrivarkod och arbetsplatskod. Sjukhusapoteket på lasarettet informerades redan på måndagen efter inbrottet och lovade kontakta berörda apotek.

Trots detta expedierades ett falskt recept med Kerstin Hulter Åsbergs kod och namn den 30 januari på ett Stockholmsapotek. Då tog Enköpings lasarett kontakt med Apoteket centralt.

– Vi fick beskedet att de informerat apotek i Uppland, Västmanland och Södermanland, däremot ansåg de inte att de behövde informera i Stockholm, säger Kerstin Hulter Åsberg.

Inom några dagar blev hon uppringd av en mängd apotek, samtliga i Stockholm, som frågade om hon skrivit ut sömnmedel med flunitrazepam, den aktiva substansen i Rohypnol.

– Det konstiga är att apoteken fortsätter att expediera de här recepten trots att de misstänker att något är galet, säger Kerstin Hulter Åsberg.

”Det är ett misslyckande”
Erik Thorsell, kvalitetsdirektör vid Apoteket AB, förstår kritiken:

– Det är mycket allvarligt att vi expedierat så här, det är ett misslyckande att det fortsatt trots att vi fått varningar från läkaren.

Samtidigt betonar Erik Thorsell att Apotekets vapen mot förfalskade recept är trubbiga. Visserligen kan förskrivare spärras, men då omfattas också den korrekta förskrivningen. Och själva varningen går bara ut som e-post till de berörda apoteken.

– Sedan måste det läsas av någon som i sin tur informerar personalen.

Mycket tyder på att förfalskningen är välorganiserad. Kerstin Hulter Åsbergs etiketter är värdelösa om de inte sätts på en receptblankett. De blanketter som använts kommer från ett inbrott på Tensta vårdcentral i höstas då en stor mängd blanketter försvann. Dessutom har en och samma person stått som mottagare på en stor del av recepten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev