onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Styrelsen för Karolinska avgår

Publicerad: 10 april 2018, 18:50

Foto: Bildbyrån

UPPDATERAD Styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset "ställer sina platser till omedelbart förfogande". Beskedet kommer samtidigt som allianspolitikerna i landstinget slår fast att en omstart krävs och att styrelsen ska bytas ut.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Styrelsemedlemmarna förklarar inte närmare varför de avgår i det pressmeddelande de skickade ut på tisdagskvällen.

"Det viktigaste för oss är Karolinska universitetssjukhusets verksamhet och framgång. Vi vill undvika att en debatt kring styrelsen och dess arbete blir en distraktion och ett hinder för det fortsatta arbetet med Karolinska universitetssjukhuset", skriver de kort.

På Dagens Nyheters debattsida utvecklar Alliansens gruppledare i Stockholms läns landsting samtidigt varför de anser att det ska utses en ny styrelse på landstingsfullmäktige i maj. Bakgrunden är alla problem och ekonomiska skandaler som Nya Karolinska lidit av. Det handlar om tekniska problem, dålig ekonomistyrning, överanvändning av konsulter och för hög totalkostnad.

Dagens Nyheter har dessutom på senare tid rapporterat om flera fall av misstänkt jäv i beslut rörande Karolinska universitetssjukhuset. Bland annat har den nu avgående styrelseordföranden Anders Ekblom kritiserats för att sitta på dubbla stolar då han också är styrelseordförande i ett bolag som betalar Karolinska för att läkemedelsbolag ska få göra kliniska tester på  sjukhusets patienter.

Nu anser Alliansen att en "ordentlig omstart" är nödvändig.

I den nya styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset föreslås Håkan Sörman, tidigare vd på Sveriges Kommuner och Landsting, bli ordförande och Eva Fernvall, tidigare ordförande för Vårdförbundet, bli vice ordförande.

TT har sökt Alliansens gruppledare Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C). Alla hänvisar till en pressträff på onsdagen.

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) är kritisk mot den typ av styrelse – en så kallad professionell styrelse med flera externt rekryterade ledamöter – som sjukhuset haft och enligt alliansförslaget kommer att fortsätta med.

– Får vi styra efter höstens val kommer vi att ta bort den här styrelsen och byta den mot en annan typ av styrning. Det är otillräckligt att byta namn, men Alliansen verkar tro att det räcker med att byta några personer mot andra personer.

– Vi skulle vilja ha en blocköverskridande dialog med andra partier, säger hon till TT och pekar till exempel på det nödvändiga i att åtgärda problemen med samverkan mellan länets akutsjukhus.

– Man måste få en ordning så att vårdens pengar går till vård och så att kapaciteten i länet säkras.

TT har sökt landstingsdirektör Malin Frenning. Hon ville på tisdagskvällen inte kommentera beskedet att styrelsen ställt sina platser till förfogande med omedelbar verkan.

Stockholms läns landsting skriver på sin hemsida att arbetet med att ta fram en ny styrelse påbörjas och att ett förslag ska läggas fram till ägarutskottets nästa sammanträde som hålls den 17 april. Nya styrelseledamöter kommer därefter att väljas av landstingsfullmäktige som har sitt nästa sammanträde den 8 maj.

Alliansen flaggar också på DN debatt för att landstinget förhandlar om att ta över en del av lånesumman från Skanska, för att kunna ta upp nya lån med lägre ränta. Alliansen konstaterar att OPS-avtalet gjorde upphandlingen dyrare än nödvändigt – landstinget självt borde ha står för upplåningen och låtit upphandlingen handla om själva bygget.

Relaterat material

NKS – detta har hänt

Ivo underkänner Karolinskas utredning

Karolinska medger bristande rutiner

Nya tekniska problem på Karolinska

SKL:s Håkan Sörman i botten på chefslista

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev