Nyheter
Substansnamn på receptet utreds
Publicerad: 18 april 2012, 11:31
Om generisk förskrivning införs i Sverige kommer den inte att ersätta systemet med periodens vara, enligt Läkemedelsverket som ser över frågan.
Just nu arbetar Läkemedelsverket med att ta reda på vad som skulle krävas för att införa generisk förskrivning, det vill säga att läkaren skriver substansnamn i stället för produktnamn på receptet.
– Reformen går att genomföra, men det är förenat med kostnader, säger projektledaren Christina Brandt till Dagens Apotek.
Det är regeringen som gett myndigheten i uppdrag att se över vad det skulle kosta och hur lång tid det skulle ta att införa generisk förskrivning i Sverige. Bland annat ska Läkemedelsverket ta reda på vad det skulle kosta att utbilda apotekspersonalen.
Den generiska förskrivningen skulle vara frivillig och syftet är i första hand att öka patientsäkerheten.
– Egentligen är det en informationsfråga. Läkaren förklarar för patienten vad substansen heter i stället för vad handelsnamnet är och patienten får den substans som det står på receptet, säger Christina Brandt.
Tanken är att den generiska förskrivningen, om den införs, ska fungera tillsammans med dagens system för utbyte av läkemedel. Läkaren ger patienten ett recept med ett substansnamn på och apoteket lämnar ut det läkemedel med denna substans som för tillfället är billigast.
– När man kommer till apoteket är det fortfarande periodens vara som gäller, säger Christina Brandt.
Läkemedelsverket skulle ha publicerat en delrapport i slutet av april, men i stället hölls en muntlig föredragning på socialdepartementet om hur långt projektet hunnit.
Förutom juridiska frågor ser myndigheten också över hur man skulle kunna välja ut vilka läkemedelssubstanser som ska omfattas. Och externa konsulter försöker bedöma hur mycket det skulle kosta att få alla IT-system att hantera generisk förskrivning.
– De pratar ihop sig om vilka lösningar man kan hitta och det är inte lätt, för det är så många system, säger Christina Brandt.
I augusti blir det en remissrunda och i slutet av november kommer uppdraget att slutredovisas. Läkemedelsverket kommer dock inte att ta ställning till om generisk förskrivning ska införas eller inte.
– Vi kommer inte att säga ”vi tycker så här”, utan vi presenterar förutsättningarna: så här lång tid tar det och så här mycket kommer det att kosta, säger Christina Brandt.
Relaterat material
LINA ÖSTERBERG