Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Subvention gav ökad följsamhet

Publicerad: 21 mars 2013, 07:59

Barn­morskan Barbro Backgård är kritisk till att SKL vill ta bort möjligheten att subventionera p-ringar, p-stavar och de dyrare p-pillren.

Foto: Jens Bäckström/Bildbyrån

På ungdomsmottagningen i Luleå har de generösa reglerna för subvention märkts. Fler är nöjda med sina preventivmedel vilket har gett ökad följsamhet.


Barnmorskan Barbro Backgård på ungdomsmottagningen i Luleå gläds över Norrbottens generösa regler för subvention av preventivmedel. Att allt är gratis för alla under 26 år sedan drygt ett år har gjort skillnad. Tidigare var det bara de preparat som ingår i läkemedelsförmånen som var gratis.

– Det är helt suveränt att vi kan subventionera preventivmedel på det här sättet. P-piller är väldigt individuellt och det är väldigt olika hur man reagerar och om man får biverkningar. Nu kan du få prova olika saker tills du hittar ett preventivmedel som du är nöjd med utan att det blir någon skillnad i kostnad, säger Barbro Backgård.

Enligt henne innebär detta att tjejer som annars skulle ha valt bort p-piller på grund av biverkningar från de billigare preparaten nu oftare hittar ett preparat som passar dem i det dyrare segmentet. Dessa preparat var tidigare ett otänkbart alternativ för många. De dyraste
p-pillren kostar i dag runt 800 kronor för en årsförbrukning.

– Det är väldigt mycket pengar för en del tjejer. De kan inte lägga ut de pengarna och de kan inte prata med sina föräldrar om det, säger Barbro Backgård.

Den tydligaste skillnaden har märkts när det gäller p-stavar som har ökat i popularitet.

– Tidigare kostade det ungefär en femhundring att få en p-stav. Sedan det blev gratis har antalet tjejer som vill ha p-stav ökat markant. Det har lett till större följsamhet eftersom det är väldigt enkelt och bra och passar de flesta, berättar Barbro Backgård.

Hon konstaterar också att följsamheten har ökat bland de tjejer som äter p-piller.

– En del tjejer slutade med p-piller när de inte längre var i en relation för att de inte ville lägga ut de pengarna då. Nu fortsätter man och tar dem under en längre tid.

Barbro Backgård är kritisk till att SKL nu vill ta bort möjligheten att subventionera p-ringar, p-stavar och de dyrare p-pillren. Hon är också orolig för förslaget om ett nationellt självkostnadspris på 200 kronor och hoppas att Norrbotten ska kunna behålla satsningen på gratis preventivmedel för alla under 26.

– För de allra yngsta tonåringarna kan 200 kronor vara mycket pengar, säger Barbro Backgård.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev