söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sug efter läkemedelsråd lockar till miljontals besök på Fass på nätet

Publicerad: 17 mars 2005, 14:56

Fass.se används mycket flitigt, både av allmänhet och vård- personal. Webbplatsen registrerade 3,3 miljoner besök under januari.

Ämnen i artikeln:

Fass

Det är betydligt fler än den siffra på 400 000 besök per månad som Fass.se tidigare gått ut med.

- Vi visste att vi hade fler besökare, men har inte kunnat mäta det eftersom vi normalt inte använder  cookies, säger Per Manell, chef för Fass.se.

Under januari gjordes en mätning, där man under en begränsad tid använde cookies, en teknik som  gör det möjligt att se hur många användare som döljer sig bakom de servrar som kopplar upp sig mot en webbplats.

3,3 miljoner besök kan ställas i relation till sjukvårdsrådgivningstjänsten Infomedica, som hade 11 400 besök under januari månad.

Per Manell uppskattar att omkring 40 procent av användarna är allmänhet och resten vårdpersonal.

- Fass.se används av många fler än den tryckta versionen. Det gäller både allmänheten och troligen även vårdpersonalen, säger Per Manell.

Alkoholfrågor på fredagarna  Det stora intresset från allmänheten innebär också att redaktionen får mängder av frågor om läkemedel och behandlingar. En av de vanligaste är om man får dricka alkohol när man äter någon viss medicin.

- Det kommer väldigt många sådana frågor på fredagar, har vi märkt, säger Per Manell.

Frågor om läkemedel hänvisas vidare till respektive företag, och andra frågor hänvisas till sjukvårdsupplysningen. Uppenbarligen finns det stor efterfrågan på rådgivning via webben. Men det är inget som Läkemedelsindustriföreningen, som ger ut Fass, ser som sin uppgift.

Fass utvecklas i stället åt ett annat håll, mot alltmer avancerade former av beslutsstöd. Att informationen numera är digital och lagras i en modern databas har öppnat många nya möjligheter. Läkemedelsinformationen levereras till journalsystem, intranät, handdatorer och snart också avancerade mobiltelefoner.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev