Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sund livsstil förebygger hjärtinfarkt hos kvinnor

Publicerad: 22 oktober 2007, 19:00

De flesta hjärtinfarkter hos kvinnor kan förhindras genom en kombination av fem sunda livsstilsfaktorer: hälsosam kost, måttligt intag av alkohol, fysisk aktivitet, rökfrihet och inte för högt midjemått. Det indikerar en ny svensk studie som publiceras i dag måndag.


Forskare vid Karolinska institutet i Solna har undersökt vad kombinationen av olika hälsosamma livsstilsfaktorer betyder för risken att drabbas av hjärtinfarkt som kvinna.

Totalt ingick 24 444 postmenopausala kvinnor i undersökningen. Studiepopulationen hämtades från den prospektiva mammografikohorten som inkluderar kvinnor födda 1914–48 i Uppsala och Västmanlands län. När studien startade i september 1997 hade ingen av kvinnorna någon diagnos för cancer, diabetes eller kardiovaskulär sjukdom.

Samtliga studiedeltagare fick svara på omfattande frågeformulär om sina kostvanor och sin livsstil. De följdes sedan i medeltal i 6,2 år. Under uppföljningstiden inträffade 308 hjärtinfarkter i studiematerialet.

Enligt resultaten som i dag måndag publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine var en sund kost i kombination med en i övrigt hälsosam livsstil kopplad till en kraftigt minskad risk att drabbas av hjärtinfarkt.

Kvinnor som åt en sund diet, drack måttligt med alkohol, inte rökte, inte hade en för hög midje-stusskvot och dessutom var fysiskt aktiva hade 92 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med kvinnor som saknade alla aktuella sunda livsstilsfaktorer.

I studien innebar en sund kost mycket frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och fisk. En sund midje-stusskvot räknades vara under 0,85, vilket 75 procent av kvinnorna hade. Regelbunden motion innebar minst 40 minuters daglig cykling eller promenad samt 1 timmes träning i veckan. En måttlig konsumtion av alkohol räknades som minst 5 gram alkohol per dag, vilket motsvaras av ett halvt glas vin.

Bara 5 procent av kvinnorna hade samtliga sunda livsstilsfaktorer. Forskarna konstaterar att om alla kvinnorna levde som dessa skulle 77 procent av alla hjärtinfarkter förhindras i den studerade populationen.

Undersökningen är gjord av Agneta Åkesson, Christoph Weismayer och Alicja Wolk, vid enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, i samarbete med P K Newby vid Institutionen för pediatrik vid Boston University School of Medicine i Boston, Massachussets, USA.

Archives of  Internal Medicine 2007;167:2122–2127

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev