Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sunda vanor bra vid cancer

Publicerad: 17 Juni 2008, 14:06

Diet- och livsstilsförändringar kan hejda utvecklingen vid tidiga stadier av prostatacancer. Detta genom att förändra genuttrycket i prostata, enligt en ny studie.


Tidigare forskning visar att livsstilsförändringar kan påverka utvecklingen av tidiga stadier av prostatacancer. Nu har amerikanska forskare vid bland annat University of California i San Francisco, USA, genomfört en pilotstudie för att undersöka hur livsstilsförändringarna påverkar tumörutvecklingen.

Studien omfattade 30 män med lågaggressiv prostatacancer som avstått från konventionell behandling. I stället deltog männen i ett interventionsprogram med kraftiga diet- och livsstilsförändringar, som bland annat inkluderade en fettsnål kost med mycket fullkorn och grönsaker, måttlig motion och stresshantering. Under den tre månader långa interventionen genomgick patienterna regelbundna kontroller för att undersöka utvecklingen av tumörerna.

När forskarna analyserade genuttrycket i vävnadsbiopsier från prostata före och efter interventionen, visade det sig att uttrycket av ett flertal gener förändrats, varav flera är involverade i tumörutveckling.

Totalt hade 48 gener uppreglerats och uttrycktes i högre grad, medan 453 gener reglerats ner, däribland ett antal så kallade RAS-onkogener som är aktiverade vid ett flertal cancerformer.

Resultaten tyder enligt forskarna på att intensiva diet- och livsstilsförändringar leder till ett ändrat genuttryck i prostata, och att detta understryker behovet av att utveckla livsstilsförändringar som en del av prevention och behandling av prostatacancer. Samtidigt betonar de att resultaten först måste bekräftas i större randomiserade studier.

Studien är publicerad på den vetenskapliga tidskriften PNAS hemsida.

PNAS, publicerad online den 16 juni 2008.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev