Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sundsvallsföretag intensivutbildar ryska läkare

Publicerad: 26 oktober 2005, 08:34

Ett litet Sundsvallsföretag har intensivutbildat ryska specialistläkare i svenska. Nu erbjuder företaget landstingen att köpa kompetensen för 225000 kronor per läkare.


- De är beredda att jobba i glesbygden och har i många fall specialistkompetens som inte finns i Sverige, berättar Gert Persson, en av två projektledare för behandlingskonsultföretaget Nåjden i Sundsvall.

Grunden till satsningen på ryska läkare lades ursprungligen under en lyckad konferenskonversation på ett seminarium i S:t Petersburg för några år sedan. Anders Engqvist, numera avgående vd för konsultföretaget, hade hört om ryska läkare som ville jobba i Sverige och ordnade därför en träff. Han fick napp. Flera läkare ville komma till Sverige för att jobba. De lockas av vård med bättre förutsättningar, en högre lön och bättre arbetssituation än i Ryssland, där läkare är ett lågavlönat lågstatusyrke som ofta kräver dubbel- eller trippelarbete för försörjningens skull.

- Eftersom det också fanns en betydande läkarbrist i Sverige, bestämde vi oss för att satsa, säger Anders Engqvist.

Har krävt stor utbildningsinsats  Men att ta sig förbi den svenska byråkratin och få ryska läkare godkända för svenskt vårdarbete har krävt en rejäl utbildningsinsats. Företaget har tagit hjälp av två svenska forskare i nordiska språk vid universitetet i S:t Petersburg. De har trimmat de ryska läkarna i såväl språk som nödvändiga kunskaper om det svenska samhället och framför allt sjukvården.  I somras examinerades nio av tio läkare som gått utbildningen i S:tPetersburg av en tillrest examinator från Komvux. Därmed är de certifierade i svenska för invandrare.

- De talar och skriver nästan perfekt svenska, säger Gert Persson.

De färdigutbildade läkarna erbjuds nu till svenska landsting via ett brev som Gert Persson med kolleger skickat ut. I brevet listas de ryska läkarnas kompetens.

- Vi har exempelvis en psykiater som är även är specialiserad i beroendemedicin. Det finns även en barnläkare specialiserad på barn-TBC och en internmedicinare med komplementärmedicinsk kompetens, berättar Gert Persson.

Får börja med allmäntjänstgöring  När läkarna kommer till Sverige kommer dock kompetensen inte att räknas formellt. Inledningsvis får de börja en kortare allmäntjänstgöring på sex månader. Om landstingen vill behålla läkaren skriver de på för fortsatt specialisttjänstgöring. Sammanlagt betalar då landstingen 225 000 kronor.

- Det är billigare än vad det kostar att utbilda exempelvis polska läkare i Sverige, säger Gert Persson.

Har något landsting nappat på erbjudandet?

- Stockholm och Västernorrland har visat intresse. Vi ska träffa dem för fortsatt diskussion, säger Gert Persson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev