Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Supersjukhuset sågas av Timbro

Publicerad: 21 februari 2013, 07:51

Bygget av Nya Karolinska Solna har kantats av politikers experimenterande och många misstag, enligt en rapport från tankesmedjan Timbro.


Nya Karolinska Solna, NKS, kommer inte att lösa problemen inom vården i Stockholm. Sjukhuset kommer snarare göra det värre. Det slår tankesmedjan Timbro fast i en ny rapport.

14,5 miljarder kronor kostar själva byggandet av sjukhuset, men enligt avtalet ska landstinget betala 52 miljarder kronor mellan 2010 och 2040.

Huset ska innehålla flera vårdspecialiteter, men vårdplatserna kommer att bli 30 procent färre. Samtidigt är renoveringsbehoven av andra sjukhusbyggnader i Stockholm ”enorma”.

–  Men NKS tränger ut många nödvändiga upprustningar och utbyggnader på andra sjukhus vilket gör att bristen på vårdplatser blir ännu större. Och det märker vi av redan nu i Stockholmssjukvården, säger Anders Lundberg, läkare och rapportens författare till Svenska Dagbladet. Han har även forskat i bland annat sjukvårdens struktur och organisation.

Anders Lundberg beskriver projektet som ett experiment som kantas av många misstag. Ett exempel är upphandlingen som borde avbrutits när det bara kom in ett anbud.

– Men den borgerliga majoriteten lyssnade inte utan körde bara på med en aktör. Därmed försatte man möjligheten att spela ut anbudsgivare mot varandra och pressa fram högre kvalitet och lägre priser, säger han.

Den politiska ledningen i Stockholm har länge drömt om att NKS ska bli ”kronan på verket” i Stockholms sjukvård. Mycket pengar läggs på form i stället för funktion, menar rapportförfattaren

–Det är ju fortfarande inte bestämt vilken vård som ska bedrivas i sjukhuset, säger han.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News