måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sur mage blir inte bättre av slopat rödvin

Publicerad: 29 juni 2006, 09:31

Det finns inga bevis för att problem med sura uppstötningar och halsbränna, så kallad gastroesofagal refluxsjukdom, blir bättre om patienterna slutar dricka rödvin och äta starkt kryddad mat. Däremot hjälper det att gå ner i vikt och ligga högt med huvudet.


Det visar en studie som publicerats i Archives of Internal Medicine. Forskare från Stanford University School of Medicine i Kalifornien, USA, ville se vilken evidens det finns för de råd om livsstilsförändringar som ofta ges till patienter med lindrigare refluxsjukdom: att skära ner på konsumtion av rött vin och kryddad mat, att inte dricka syrlig juice, att undvika choklad, kaffe och cigaretter.

De gick igenom över 2000 studier som på något sätt studerat livsstilsförändringar och gastroesofagal refluxsjukdom och fann 100 som var relevanta. Bara 16 kliniska studier undersökte hur refluxsjukdom påverkades av livsstilsförändringar.

I dessa fann Stanfordforskarna ingen evidens för att symtomen minskade när patienter slutade dricka alkohol eller röka. Inte heller fanns det resultat som bevisade att någon form av dietförändring lindrade sjukdomen.

Däremot tycks viktminskning mildra symtomen, liksom att höja huvudänden på sängen.

Forskarna konstaterar att det bör göras studier som verkligen undersöker om det gör någon skillnad för sjukdomssymtomen om det ena eller andra födoämnet tas bort ur dieten. De studier som gjorts studerar främst om det aktuella födoämnet påverkar syrligheten i magen eller minskar trycket vid nedre magmunnen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev