Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Surfplatta ger KOL-patienter trygghet

Publicerad: 20 maj 2014, 14:26

Norska KOL-patienter tillbringade färre dygn på sjukhus när de hade möjlighet att tala med sjuksköterska via dator. Nu utvidgas forskningsprojektet.


På Stavangers universitetssjukhus pågår sedan 2010 ett telemedicinskt projekt för patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Projektet har visat så goda resultat att sjukhuset nu gör ett större försök. 180 KOL-patienter ska delta, skriver norska Dagens Medicin.

Förutom att antalet dygn på sjukhus minskade bland dem som följdes upp  på distans i hemmet, uttryckte patienterna att de upplevde ökad trygghet  efter utskrivningen från sjukhuset.

Efter utskrivning fick KOL-patienter under 14 dagar låna en datorutrustning för videosamtal med sjuksköterska på distans. Genom den kunde också värden från den pulsoximeter som patienten också fått låna hem,  överföras till sjukhuset. En pulsoximeter mäter syremättnaden i blodet.

I det nya utvidgade projektet används surfplattor som tömts på all funktionalitet utom det program som ingår. Det är en billigare lösning än den speciella datorutrustning som sjukhuset använt hittills. Även till plattan kan en puloximeter kopplas in.

Fungerar projektet väl är tanken att utvidga det till ytterligare patientgrupper, exempelvis diabetiker och hjärtsviktspatienter.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev