onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sus-fusionen kritiseras av läkare

Publicerad: 2 april 2012, 07:15

SUS i Malmö.

Klinikcheferna tycker att fusionen har gått bra, men nästan alla läkare tycker annorlunda. Det visar en enkät på Skånes universitetssjukhus.


Sedan 1 januari 2010 är sjukhusen i Malmö och Lund ett. Enligt en enkät som Louise Bringselius, doktor i organisation vid företagsekonomiska institutionen på Lunds universitet, har genomfört varierar åsikterna om sammanslagningen kraftigt beroende på vilken titel den man frågar har.

Av sju svarande klinikchefer anser sex att fusionen överlag har fungerat bra. Men bland de 355 läkare som svarat tycker bara 5 procent samma sak. 80 procent av läkarna tycker att processen har fungerat rent dåligt.

– En förklaring är att en grupp har mer information än den andra eller så har den ena gruppen valt att kommunicera en annan bild än den verkliga. I det sistnämnda ligger det nära till hands att tro att chefer vill kommunicera framgång, säger Louise Bringselius till Sydsvenskan.

Sjukhusledningen tycker inte att svaren säger något om verkligheten på Sus och är kritisk mot enkäten överlag.

– Jag vet inte vilka hon har intervjuat innan, men den är inte oberoende. Tyvärr. När man läser den är det på något sätt som att något ska bevisas snarare än att den är oberoende av att ta reda på hur det verkligen är, säger Karl Obrant, forskningschef i sjukhusledningen, till tidningen.

–  Så gott som alla enkätfrågor är utformade som positivt laddade påståenden. Ingen har fått påverka enkätens utformning – inte heller Karl Obrant, trots att han tidigare har mejlat mig och klagat just på att ledningen inte fått påverka enkätens utformning, vilket definitivt hade gjort enkäten icke-oberoende. Vari ligger bristen på oberoende? säger Louise Bringselius till Dagens Medicin.

Enkäten genomfördes mellan november 2011 och januari 2012. Läkare på tolv kliniker tillfrågades och fick svara anonymt.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev