Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sus slipper böter

Publicerad: 5 juni 2013, 07:36

Skånes universitetssjukhus behöver inte böta för arbetsmiljöläget på akuten i Lund.


Arbetsmiljöverket gjorde i december förra året två inspektioner på akuten i Lund och konstaterade att det fanns en ohälsosamt hög psykisk belastning och en uppenbar risk att personal kunde drabbas av ohälsa. Om arbetsbelastningen inte minskade riskerade sjukhuset ett vite på totalt 4,3 miljoner kronor.

Men Region Skåne ansåg att arbetsmiljön på akuten i Lund inte var så dålig att det fanns grund för ett vitesföreläggande. Därför överklagade regionen Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten. Där fick regionen rätt, berättar Sydsvenskan.

Förvaltningsrätten i Malmö anser att Arbetsmiljöverket  gjort sannolikt att det fortfarande finns missförhållanden i skyddshänseende  vid akuten. Samtidigt är det svårt att  helt eliminera riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetsmiljön . Därför är det svårt att utforma ett föreläggande för att komma åt problemen.

Arbetsmiljöverket har inte kunnat precisera vilka åtgärder som ska vidtas och tolkningsutrymmet är för stort. Det är bland annat därför som förvaltningsrätten nu valt att upphäva Arbetsmiljöverkets beslut.

Relaterat material

Region Skåne: Bättre arbetsmiljö på Sus

Sus riskerar miljonvite

Sus-akut riskerar miljonvite

Fler läkare vill sluta i Lund

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev