Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sus testar självincheckning

Publicerad: 21 juli 2017, 07:51

Britt Knutsson, medicinsk sekreterare, och receptionisten Sanne Rasmussen (till höger) vid automaten för självincheckning på hudmottagningen vid SUS i Lund.

Foto: Region Skåne

Region Skåne gör som flyget och låter patienter checka in själva på sjukhusen. I höst blir det också möjligt att betala för besöket i självincheckningsautomaterna – antingen med kort eller per faktura.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Just nu testas nio självincheckningsautomater på sjukhusen i Hässleholm, Ängelholm, Helsingborg, Malmö och Lund. Tanken är att öka tillgängligheten för patienterna samtidigt som personalen i receptionerna kan lägga tid på andra arbetsuppgifter.

– Patienterna slipper ta nummerlapp och köa. Antingen knappar de in sitt personnummer eller skannar av körkortet i automaten. Då kommer bokningarna upp och patienten väljer vilket besök den vill checka in på, om man har flera inbokade. Sedan trycker man på skärmen och så registreras besöket automatiskt i det patientadministrativa systemet som en besöksregistrering, säger Lena Andersson, projektledare på Skånes universitetssjukhus.

Självincheckningen kan påbörjas upp till två timmar före besöket. När det är gjort väntar patienten som vanligt i väntrummet.

I dagsläget fungerar tjänsten för patienter med frikort eller som har kostnadsfria besök, det vill säga är under 18 eller över 85 år. Under hösten är tanken att den ska utökas med en betalningsfunktion och digitala frikort, så att det går att betala för sjukhusbesöket direkt i automaterna.

En app är också på gång där patienter kan checka in med sin egen mobiltelefon hemma i soffan.

– Själva tekniken fungerar, där är inga propblem. Utmaningen i dag är att patienterna ska hitta till automaterna i stället för att gå direkt till receptionen, säger Lena Andersson.

De flesta är positiva till att själv sköta sin egen incheckning på sjukhusen, enligt henne.

– Ibland kan man ha fördomar att självincheckning inte används av äldre personer, men det har inte vi märkt. Vi har många patienter som kommer tillbaka och har man checkat in en gång så gör man det igen, säger Lena Andersson.

Patienter som av olika skäl behöver manuell betjäning kan även fortsättningsvis välja att anmäla sitt besök i receptionen på Skånes sjukhus.

Relaterat material

De satsar mer på automatiska fakturor

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev