Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SVA hjälper vården att analysera covid-19-prover

Publicerad: 6 april 2020, 11:13

SVA tar emot coronaprover från sjukvården.

Foto: Erik Eklund/SVA

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hjälper nu sjukvården att analysera covid-19-prover.
– I det här läget vill vi stötta hälso- och sjukvården, säger Ann Lindberg, generaldirektör vid SVA i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndigheten

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


SVA ställer nu om delar av sin verksamhet för att hjälpa till att analysera prover åt sjukvården.

– Vi har stor kapacitet på SVA när det gäller personal, utrustning, och lokaler. Vår samlade kompetens är mycket hög, sett även i ett internationellt perspektiv, säger Henrik Ericsson, chef för avdelningen för mikrobiologi vid SVA i ett pressmeddelande.

Myndigheten har kapacitet att ta emot och analysera en stor mängd prover. Varje år analyseras över 400 000 prover, bland annat olika typer av coronavirus. Och nyligen analyserade SVA det första covid-19-provet åt sjukvården.

– SVA är en bevakningsansvarig myndighet och därmed del av Sveriges beredskap mot samhällsstörningar och svåra händelser. Därför är det naturligt för oss att erbjuda vår kunskap och resurser i en situation som den här, säger generaldirektör Ann Lindberg, i ett pressmeddelande.

Myndigheten har sedan tidigare ett samarbete med Folkhälsomyndigheten, och meddelar att den ordinarie verksamheten inte kommer att drabbas av den extra provtagningen åt vården.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev