Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svag ekonomi på vårdcentraler

Publicerad: 30 oktober 2014, 08:23

Den genomsnittliga vårdcentralen, privat som offentlig, har en svag ekonomi, enligt en kommande rapport från Konkurrensverket.


Den så kallade rörelsemarginalen var i snitt endast en procent, enligt utredaren Leif Nordqvist på Konkurrensverket. Med rörelsemarginal avses här resultat före skatter och avskrivningar.

– Går du till en bank för att låna pengar eller vill ha någon att investera i din verksamhet är en procent lite lågt, säger Leif Nordqvist till Dagens Medicin.

Samtidigt påpekar han att myndighetens undersökning gäller ett enda räkenskapsår, 2012, och att spännvidden mellan vårdcentralerna var stor.

Det var förra socialministern Göran Hägglund (KD) som i augusti 2013 gav Konkurrensverket i uppdrag att granska ekonomin och konkurrensförhållandena inom primärvården. Utredningen välkomnades särskilt av Vårdföretagarna som länge ansett att landstingen i sina vårdval inte ger privata vårdcentralerna rimliga ekonomiska förutsättningar.

Besvikelsen blev stor när utredningens slutdatum sköts upp från februari till december 2014. Misstankar fanns om att Göran Hägglund ville mörka resultaten till efter valet.

Konkurrensverket lättar nu på förlåten till utredningen som ska presenteras den 15 december.

– I alla landsting finns det både privata och offentliga vårdcentraler som går med förlust, säger Leif Nordqvist, som är sakkunnig ekonom.

70 procent av de privata enheterna drivs vidare som småföretag, de har färre än 50 anställda. Det är också småföretagen som står för den i särklass största andelen nyetableringar.

Uppgifterna om ekonomin bygger på svar från 90 procent av landets alla vårdcentraler. Med stöd av lagen har Konkurrensverket begärt och fått in uppgifter om de inre förhållandena som inte redovisas i andra sammanhang.

Någon lista som visar vilka landsting som ger privatvården sämst villkor kommer inte finnas i rapporten. Alla landsting har sitt eget ersättningssystem och det är svårt att göra jämförelser, enligt Leif Nordqvist.

Även konkurrensen vårdcentralerna emellan har granskats. De faktorer som betyder mest för om en enhet ska få tillräckligt antal listade är läkarbemanningen, bemötandet, tillgängligheten och att vårdcentralen kan erbjuda en god vård, enligt Konkurrensverkets kommande rapport.

– Att vara tillgänglig och att kunna erbjuda god vård spelar störst roll för överlevnaden, oavsett om regin är offentlig eller privat.

Relaterat material

”Inga storvinster i vården”

Ingen lockades av vinstlös aktiebolagsform

Vårdföretagarna: Slopad Lov ”hårt slag”

Regeringen vill snabbstoppa etableringsfrihet

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev