Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svag löneutveckling får Kommunal att agera

Publicerad: 4 Oktober 2002, 12:34

Kommunal har inte lyckats med ambitionen att minska lönegapet till övriga yrkesgrupper. Därför överväger fackförbundet nu att säga upp det centrala löneavtalet iförväg.


När det centrala avtalet för 2001-2003 tecknades förra året gjorde Kommunal klart att löneökningarna på 3,8 procent för första avtalsåret och 3,7 för det andra året inte fick tolkas som ett tak.   - Men lönestatistiken visar att man på de flesta håll inte lyckats få löneökningar som överstiger miniminivån i det centrala avtalet, säger Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson.  Avtalet har inte heller inneburit något större lyft för Kommunals medlemmar i förhållande till andra yrkesgrupper - snarare tvärtom. Mellan 2000 och 2001 ökade lönerna för de kommunalanställda medlemmarna med 3,9 procent.   Detta ska jämföras med Vårdförbundet och Läkarförbundet vars medlemmar lyfte sina löner med 6,6 respektive 4,7 procent. Under samma period blev utfallet för landstingsanställda medlemmar i Kommunal 4,3 procent. Motsvarande siffra för Vårdförbundet och Läkarförbundet landade på 5,0 och 5,5 procent.   Den förhållandevis svaga löneutvecklingen har resulterat i att Kommunal nu överväger att säga upp det gällande löneavtalet. Avtalet löper över tre år, men är konstruerat så att det kan sägas upp redan efter två år.

Beslut senast den 31 oktober  Under de närmaste veckorna kommer avtalets vara eller inte vara att diskuteras på ett 30-tal avtalskonferenser runt om i landet. Omkring 500 förtroendevalda ska delta vid konferenserna och deras synpunkter kommer sedan att ligga till grund för avtalsdelegationens rekommendationer och förbundsstyrelsens slutgiltiga beslut. Det sista avtalsåret inleds i april nästa år och ett beslut om uppsägning måste fattas före den 31 oktober.  - Vad vi vill ta reda på är hur avtalet fungerat lokalt. Men vi måste också titta på de ekonomiska förutsättningarna och vilka framtida möjligheter vi har, säger Håkan Pettersson.  Enligt en enkätundersökning som tidningen Kommunalarbetaren lät göra i våras var två av tre sektionsordförande för en uppsägning av avtalet. Dessutom visar en rundringning som TT gjort att en majoritet av Kommunals länsförbund kräver att löneavtalet sägs upp.  I november förra året låg genomsnittslönen inom Kommunal på 15449 kronor i månaden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev