Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svagt immunförsvar möjlig orsak till Chrohns

Publicerad: 24 februari 2006, 08:07

Ett dåligt immunförsvar kan vara orsaken till Crohns sjukdom. Impotensläkemedlet Viagra är en möjlig behandling. Dessa oväntade fynd presenterar engelska forskare i Lancet i dag.


Att attacker från det egna immunsystemet är orsaken till den kroniska tarmsjukdomen Crohns sjukdom är känt sedan länge. Men exakt vad som gör att dessa attacker startar från första början, förbryllar fortfarande forskarvärlden. Nu presenterar engelska forskare från University college London en ny teori. Ett svagt immunförsvar som i allmänhet svarar dåligt på bakterie- och virusangrepp kan vara det som lägger grunden till framtida sjukdom.

Teorin grundar forskarna på analyser av andelen neutrofiler, en typ av vita blodkroppar, i tarmväggarna och i huden hos chrohnsdrabbade patienter. När huden och tarmväggen utsattes för skada, i det här fallet vävnadsprovtagning, reagerade de chrohnsdrabbades immunförsvar mycket sämre än immunförsvaret hos friska försökspersoner. Chronssjuka producerade långt färre neutrofiler än friska individer.

För att ytterligare sätta denna immunförsvarsteori under luppen prövade forskarna även hur patienter med Crohns sjukdom reagerade på bakterieinfektioner. En ofarlig form av tarmbakterien Escherlichia Coli injicerades därför under försökspersonernas hud, såväl de friska som de tarmsjuka. Även nu fallerade de Crohnssjukas immunförsvar. Blodtillströmningen till platsen för bakterieinjektionen var bara en tiondel av den hos de friska försökspersonerna.

Enligt forskarna kan man utifrån dessa tester anta att ett svagt immunförsvar hos patienter med Crohns sjukdom gör att tarminnehåll lättare kan tränga igenom tarmslemhinnan och orsaka irritation. När immunförsvaret inte förmår häva detta blir inflammationen kronisk och Crohns sjukdom har uppstått.

En annan oväntad upptäckt kan dock bli räddningen för drabbade tarmpatienter. Under försöken upptäckte de engelska forskarna nämligen också att det dåliga blodflödet efter en bakterieinfektion var möjligt att häva. Impotensläkemedlet sildenafil, känt för att öka blodtillströmningen i intimare delar, fick nämligen blodet att flöda bättre även till bakterieangreppen. Effekten öppnar eventuellt ett nytt behandlingsområde för detta läkemedel, anser forskarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News