onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svalt intresse för löneväxling i vården

Publicerad: 30 september 2015, 05:30

FRAMTIDSPLANERING. Först vid en lön över 40 000 kronor i månaden får en anställd någon reell glädje av en löne­växling. Foto: Magnus Glans/Pensionsmyndigheten

Sedan regelverket för privat pensionssparande förändrades vid årsskiftet har fler landstings­anställda valt att löneväxla. Men fortfarande är intresset svalt.


I dag har de flesta landsting och regioner generella erbjudanden, eller lokala avtal om löneväxling. Det ses som en personalpolitisk åtgärd som ska göra arbetsgivaren mer attraktiv.

Men bara några få procent av de anställda har nappat på idén att pensions­spara via lönen, visar en enkät som Dagens Medicin gjort. Kanske växer intresset när avdragsrätten för pensionssparande slopas helt 2016.

Det är bara de som tjänar över en viss nivå som kan ha glädje av löne­växlingen. I dag ligger den brytpunkten på omkring 40 000 kronor i månaden.
För den som tjänar mindre kan nämligen löneavdraget innebära att den pensions- och sjukpenninggrundande inkomsten påverkas negativt och att den allmänna pensionen blir lägre.

Därför är det främst högavlönade läkare och chefer som löneväxlar, sammantaget runt 5 600 personer, enligt regioner och landsting.
Norrbottens läns landsting är det enda landsting som ännu inte öppnat för löneväxling. Men från årsskiftet ska det gå även där.

– Löneväxling har blivit allt mer efterfrågat av våra medarbetare i år, eftersom regelverket för privat pensionssparande förändrats och inte är lika förmånligt som tidigare. Sedan är det ju många andra landsting som har detta och vi inser att det kan vara en nackdel för oss som arbetsgivare att inte kunna erbjuda det, säger Ulrika Sundquist, personal­direktör i Norrbottens läns landsting.

I Region Östergötland finns en relativt hög andel löneväxlare. Runt 5 procent pensionssparar via lönen, genom lokala avtal med bland annat läkarföreningen.

– Vi sprider information om möjligheten till våra medlemmar men betydligt fler kan säkert dra nytta av att detta. Särskilt invandrade läkare som kommer in sent i yrket här i Sverige, har ju möjlighet att få högre pension genom löneväxling, säger Carin Larnert Hansson, allmänläkare i Motala och ordförande i Östergötlands läkarförening.

Själv löneväxlar hon en del av lönen varje månad.

– Det är ingenting som jag tänker särskilt på, men som jag kan ha glädje av den dag jag ska gå i pension. För arbetsgivaren är löneväxling absolut något som de kan lyfta fram som en förmån i samband med rekrytering, säger Carin Larnert Hansson.

Vårdförbundet har inte märkt något större intresse för löneväxling bland sina medlemmar.

– Det kan ju bero på att det är först vid brytpunkten 40 000 kronor som det är av riktigt intresse.  Vi har ingen indikation på att intresset kommer att förändras utifrån nya avdragsregler, säger Ove Rang, chef för förhandlingsstrategiska avdelningen på förbundet.

Snarlika villkor över landet

■ Villkoren för löneväxling är snarlika i de landsting och regioner som har detta.
■ Det lägsta belopp som kan avsättas varje månad varierar från 100 kronor i Region Jämtland Härjedalen till 500 kronor i Landstinget i Värmland.
■ Maximalt kan 10 000 kronor, eller 20 procent av bruttolönen sättas av till pensionen.
■ Förutom att arbetsgivaren betalar delar av lönen till pension så får den anställde högre pensionspremie med omkring 6–7 procent extra för varje löneväxlad krona.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev