Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svamp avslöjar dopare och biverkningar

Publicerad: 6 maj 2014, 11:48

Inte nog med att forskaren Axel Rydviks trådsvamp har stoppat dopare, den kan hjälpa till att undersöka biverkningar under utvecklingen av läkemedel också.


Doktoranden Axel Rydevik disputerar vid Uppsala universitet den 9 maj på sitt arbete med en trådsvamp av släktet Cunninghamella. I hans forskning ingår studier som möjliggjort att dopningssubstansen oxandrolon kunde påvisas längre tid efter avslutad behandling jämfört med vad som var möjligt under OS-året i Aten 2004. Upptäckten ledde till att två kulstötare 2012 fråntogs sina medaljer från OS 2004.

Forskningsprojektet har haft som syfte att framställa olika så kallade metaboliter, det vill säga nedbrytningsprodukter, som kan visa hur ett läkemedel skulle kunna brytas ner i människor och djur. Framför allt ville Axel Rydevik ta fram nya glukuronider, en viss typ av metaboliter, som kan användas vid dopningskontroller för att bekräfta om en otillåten substans har använts.

Glukuronider kan vara svåra att framställa genom kemisk syntes, men trådsvampen bidrog till ett enklare sätt att tillverka dem.

Svamparna skulle också kunna användas under utvecklingen av läkemedel för att undersöka vissa biverkningar, enligt avhandlingen. Den kan då ge indikatorer på om skadliga metaboliter riskerar att bildas i kroppen, innan dess att läkemedlet testas på djur eller människor.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev