Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svampar från ruttnande björk gav dödlig infektion

Publicerad: 21 mars 2007, 09:27

En 43-årig man, som sedan flera år led av nedsatt immunförsvar, smittades av en vanlig svamp som växer på ruttnande björkar. Sedan svampen infekterat i princip hela mannens kropp dog han av multipel organsvikt.


När den 43-årige mannen lades in på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med 40,8 graders feber, frossa, illamående och diarré hade han en dryg månad kvar att leva.

Mannen hade varit frisk fram till 35-årsåldern. Sedan dess hade återkommande bihåle-, öron-, och bindvävsinflammationer plågat honom. Dessutom hade han två gånger smittats med bältros och behandlats för en anal abscess.

Ett år före sjukhusinläggningen hade mannen remitterats till hematologen för utredning av långvarig men låg feber och lymfopeni, brist på lymfocyter som innebär nedsatt immunförsvar. Lymfopeni förekommer vanligen vid vissa sjukdomar, som celiaki, och efter behandling med cellgifter eller kortisonpreparat.

Inget av detta stämde dock in på mannen. Han levde ett sunt liv, utan större intag av alkohol eller tobak. Han hade inga ärftliga sjukdomar i släkten.

I samband med den hematologiska undersökningen konstaterades att mannen hade en förstoring av mjälten. Läkarna misstänkte leukemi och lymfom, men ingen av dessa diagnoser kunde bekräftas.

– Vi har helt enkelt ingen bra förklaring till varför hans immunförsvar var så nedsatt, säger Björn Petrini, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Mannen skrevs sedan ut från hematologen men följdes som en öppenvårdspatient. Eftersom han hade fortsatta infektioner beslutades att hans förstorade mjälte skulle opereras bort, i förhoppning om att det skulle kunna leda till en förbättring.

Blev sämre utan mjälte
Men operationen var tvärtom början till slutet. Sedan mjälten tagits bort blev mannen snabbt försämrad. Tre veckor efter operationen lades han in på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Troligen var mjälten förstorad för att den höll någon slags infektion i schack, men det kommer vi aldrig att få veta, säger Björn Petrini.

För att få bukt med febern, frossan, illamåendet och diarrén inleddes behandling med flera slags antibiotika – meropenem, ceftazidim och vancomycin. Men mannens svårigheter tilltog. Han fick bland annat blodiga kräkningar till följd av sår i matstrupen och vätska i buken. Och efter tre veckor upptäcktes en stor blodpropp i portvenen, som leder till levern.

Odlingar togs från blod, urin, upphostat slem, bukvätska och benmärgen. Provsvar visade bland annat att patienten infekterats med någon slags svamp, oklart vilken. Smittan var utbredd i kroppen.

Fick tydligt provsvar
Det var nu Björn Petrini kopplades in, i syfte att reda ut vilken svamp som infekterat mannen. Hans analys visade att det var dallergröppa, Merulius tremellosus, som växer i döda lövträdsstammar och stubbar, framför allt av björk.

Det är en extremt lågpatogen svamp, som dessutom är mycket vanlig i naturen, allra vanligast i södra och mellersta Sverige. Det är faktiskt närmast omöjligt att undvika kontakt med svampens sporer.

Ingen av läkarna hade dock hört talas om en patient som smittats av svampen.

Björn Petrini litade inte på provsvaret, eftersom han ansåg det vara så osannolikt att dallergröppa, vardagligt kallad björkrötesvamp, skulle ha fått fäste hos en människa. Därför skickade han prover till en finsk skogsekolog, som lyckades få svampen att gro.

– Fram växte björkrötesvamp. Då rådde ingen tvekan om att det var just denna svamp som mannen blivit sjuk av, säger Björn Petrini.

Läkarna försökte behandla svampen med antibiotikumet amfotericin och svampmedlet vorikonazol.

Men alla försök var verkningslösa, eftersom dessa läkemedel helt enkelt inte är framtagna för att råda bot på björkrötesvamp.

I stället tvingades läkarna rådvilla att se på medan svampen bredde ut sig i patientens kropp.

Efter en dryg månad dog mannen av multipel organsvikt. Björn Petrini är övertygad om att just svampinfektionen låg bakom hans död.

– Det växte svamp i nästan alla organ, i levern, mjälten, lungorna benmärgen – ja, i princip i hela kroppen. Jag har svårt att se någon annan förklaring till hans död.

Fallet är fortfarande en gåta
Björn Petrini och hans kollegor har beskrivit fallet i tidskriften Scandinavian Journal of Infectious Diseases. Det är det hittills enda beskrivna fallet av smitta med björkrötesvamp, enligt en sökning i databasen Pubmed.

Och fortfarande är det en gåta för läkarna hur mannen egentligen kunde infekteras av en svamp med så låg sjukdomsalstrande förmåga. Enligt dem måste förklaringen ligga i att mannen sedan en längre tid hade ett nedsatt immunförsvar. Men orsaken till detta har heller aldrig kunnat slås fast.

– Sannolikt hade han en medfödd disposition till immunologisk nedsättning, som utlösts av någon faktor vi inte känner till. Det här fallet är unikt, så ingen behöver vara rädd för björkrötesvamp, säger Björn Petrini.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev