Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svamppeptid kan bli nytt antibiotikum

Publicerad: 13 oktober 2005, 09:54

En nyidentifierad peptid funnen i svampar i barrskogar kan vara lika effektivt som penicillin och som vancomycin, enligt en studie i Nature.


Det är forskare vid företaget Novozymes i Bagsvaerd, Danmark, som tillsammans med forskare från bland annat University of California Los Angeles, UCLA, i USA, som har isolerat peptiden plectasin. Enligt forskarna har den en bakteriedödande effekt.

Liknande peptider utvecklas av en mängd djur för att skydda dem mot infektioner. Även människor har denna typ av peptider exempelvis i vita blodkroppar. Forskarna misstänker dock att den aktuella peptiden kan vara mycket mer potent och angriper bakterier mer specifikt.

När peptiden testades i laboratorieförsök, bland annat på djur, visade den sig vara effektiv mot bakterien Streptococcus pneumoniae och Streptococcus pyogenes, inkluderande stammar som nu är resistent mot konventionell antibiotikabehandling.  Forskarna anser att resultaten kan starta en ny era när det gäller upptäckt och utveckling av nya antibiotika.

Peptiden har forskarna hittat i en svamp med det latinska namnet Pseudoplectania nigrella.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev