Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svar om konkurrens i primärvården först efter valet

Publicerad: 18 februari 2014, 10:15

Konkurrensverkets utredning om vårdcentralers ekonomi skjuts fram. Först 15 december får vi veta hur det står till med konkurrensvillkoren.


I slutet av februari skulle Konkurrensverket, KKV, ha presenterat sin kartläggning om ekonomin och konkurrensvillkoren i primärvården. Men i sista stund kom socialdepartementet på att utredningen ska få ett tilläggsuppdrag och förlängd tid.

Vad tilläggsuppdraget går ut på kan inte KKV:s projektledare Stefan Jönsson kommentera. Något svar har vi ännu inte fått från socialdepartementet.

Socialminister Göran Hägglund (KD) gav uppdraget till Konkurrensverket efter en hård kritik om att vissa landsting missgynnar privata vårdcentraler. Den diskussionen fick också nytt bränsle i och med vårdkoncernen Sensias konkurser i somras.

Över 90 procent av landets privata och offentliga vårdcentraler har svarat på Konkurrensverkets omfattande enkät om ekonomin.

Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius tycker att det är väldigt allvarligt om rapporten försenas.

– Under lång tid har vi fått indikationer på att den privat drivna primärvården är underfinansierad och det är mycket viktigt att få reda på om det är så. Inte minst i den pågående vinstdebatten, säger han.

Företagen har också lämnat uppgifter till Konkurrensverket som de aldrig skulle göra annars.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev