Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svår reumatism ger kraftigt ökad risk för lymfom

Publicerad: 27 februari 2006, 10:07

En patient med svår reumatoid artrit löper också en kraftigt ökad risk för att drabbas av lymfkörtelcancer, visar en ny studie från en svensk forskargrupp. Däremot tycks inte läkemedlen mot reumatism öka risken.


Det är sedan tidigare känt att reumatoid artrit är kopplat till en ökad risk för cancer i lymfkörtlarna, lymfom. Men det har varit oklart om det är själva sjukdomen eller läkemedlen som patienten får mot sin reumatism som ökar risken.

I en studie som publiceras online i dag i tidskriften Arthritis and Rheumatism visar en grupp svenska forskare från Karolinska universitetssjukhuset i Solna att det avgörande tycks vara hur allvarlig den reumatiska sjukdomen blivit. Professor Lars Klareskog har tillsammans med sina medarbetare studerat journaler för 378 RA-patienter med malignt lymfom och jämfört dem med 378 individuellt matchade kontroller, som hade reumatoid artrit men inte lymfom. Uppgifterna om personerna har hämtats från register och den undersökta perioden sträcker sig från 1964 till 1995.

Genom statistisk analys har forskarna räknat ut den relativa risken för att patienter med reumatoid artrit drabbas av lymfom. Dessutom undersöktes den relativa risken för lymfom för olika kategorier av läkemedel: bland annat DMARD, NSAID, acetylsalicylsyra och steroider. De nyare TNF-alfahämmarna mot reumatoid artrit ingick inte i undersökningen.

Resultaten pekar på att det är utvecklingen av den reumatiska sjukdomen som ökar risken att utveckla lymfkörtelcancer. RA-sjukdomen delades in i tre "aktivitetsnivåer": låg, medium och hög. Den som hade hög nivå av reumatoid artrit hade en 70 gånger högre risk att drabbas av lymfom, jämfört med personer med låg RA-nivå.

Däremot gick det inte att hitta något samband mellan de undersökta läkemedlen och ökad risk för lymfkörtelcancer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News