Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårare att få barn efter cancerbehandling

Publicerad: 4 november 2005, 07:34

ECCO 2005. Patienter som har behandlats för lymfom har minskad fertilitet jämfört med normalbefolkningen. Det visar en studie som presenterades i går, på den europeiska cancerkongressens sista dag.


I en norsk studie ingick omkring 500 personer som hade behandlats för Hodgkins lymfom på Radiumhospitalet i Oslo mellan åren 1971 och 1999.

I medeltal 16 år efter att de genomgått behandling tillfrågades de om de hade försökt bli föräldrar och om det hade lyckats. Resultatet kopplades sedan till vilken typ av behandling patienterna fått - strålning, cellgifter eller både och.

Forskarnas beräkningar visar att 71 procent av männen och 76 procent av kvinnorna som försökte få barn lyckades - jämfört med 90 procent som är det förväntade i en normalpopulation. 10 procent av männen och 1 procent av kvinnorna hade fått någon typ av fertilitetsbehandling.

Både bland män och kvinnor var chansen att bli förälder störst bland de patienter som bara hade behandlats med strålning. Bland dem som hade fått cellgiftsbehandling var det, inte oväntat, lättast att få barn för dem som fått läkemedel med låg toxicitet mot testiklar och äggstockar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev