Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårare att hitta sjuksköterskor till sommaren

Publicerad: 28 april 2017, 06:19

Foto: Thinkstock

Personalläget i vården ser ansträngt ut inför sommaren, anser många landsting och regioner. Svårast är det att hitta tillräckligt många sjuksköterskor.


Ämnen i artikeln:

SKR

Arbetet för att rekrytera personal till vården i sommar pågår för fullt. Inför den här sommaren är bemanningsläget värre än vad det var i fjol, anser drygt hälften av de 19 landsting och regioner som svarat på Sveriges Kommuners och Landstings (SKL) årliga enkätundersökning.

– Orsaken till det är inte att det är sommar utan att det finns ett ansträngt läge från början, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL, till TT.

Bara ett landsting, Blekinge, anser att läget ser bättre ut än inför sommaren förra året. Resten tycker att situationen är oförändrad.

Enligt enkäten är det svårast att rekrytera sjuksköterskor, specialistutbildade sjuksköterskor och barnmorskor, även om det har blivit lite lättare att hitta barnmorskor.

Att hitta läkare verkar också ha blivit lite lättare. I år har mindre än hälften av arbetsgivarna problem att rekrytera läkare, i fjol var den siffran uppemot 60 procent.

För att lösa situationen har man börjat jobba med att se om andra yrkesgrupper kan kliva in där det saknas sjuksköterskor för att stötta dem.

– Till exempel operationsassistenter som går in och stöttar en operationssjuksköterska. Vi har också anställt fler undersköterskor och låter dem få utbildning så att de kan sköta en del omvårdnadsuppgifter som är mer avancerade, säger Hans Karlsson.

Tre av fyra landsting och regioner använder speciella sommarförmåner för att locka nyckelpersonal att förskjuta sin semester.

– En sjuksköterska som har en lön på 30 000 kronor och förskjuter en semestervecka får en ersättning utöver den ordinarie lönen, säger Pontus Juhlin vid Region Kronoberg till Sveriges Radios Ekot.

TT

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev