Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårare läsa till läkare i Danmark

Publicerad: 23 november 2006, 14:27

Det kommer att bli svårare för svenska studenter att läsa till läkare i Danmark. Det har svenske utbildningsministern Lars Leijonborg (fp) kommit överens om med sin danska kollega.


Det har i Danmark länge knorrats över det stora antalet svenskar som antas till landets medicinutbildning. Danmark lider av läkarbrist och flera politiker har klagat på att det utbildas så många svenskar, som efter examen tackar för sig och lämnar landet. Svenskarna fick vid höstens antagning 314 av totalt 1 713 platser vid läkarutbildningarna i Danmark, skriver Sydsvenskan.

En anledning till att så många svenskar kommer in på den danska utbildningen är betygssystemet, där svenska betyg gynnas i förhållande till danskar när de konverteras mellan de olika systemen.

Omräkningsmetoden har nu Lars Leijonborg och den danske forskningsministern Helge Sander, venstre, kommit överens om att revidera.

En ny beräkningsmodell beräknas vara klar till jul, eller allra senast den 15 mars när ansökningstiden för studier i Danmark hösten 2007 går ut.

– Jag vågar inte gissa på vad det kommer att betyda för intagningarna nästa höst, men jag räknar med att vi får en kraftig minskning, säger Helge Sander till Sydsvenskan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev