Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svårigheter för Receptum

Publicerad: 28 maj 2010, 14:00

Systemleverantören Receptums IT-stöd för apotek har fått bakläxa av Apotekens Service. Men i dag hålls ett extrainsatt möte mellan det finländska företaget och Servicebolaget, som kanske kan leda till att processen skyndas på.


Företaget Pharma Solutions är fortfarande ensamt om att ha fått ett nytt receptexpedieringssystem godkänt av Apotekens Service på den omreglerade apoteksmarknaden.

Sedan tidigare finns Apoteket AB:s system ATS och den så kallade övergångslösningen, som i dagsläget används av alla nya aktörer på marknaden.

Det finländska företaget Receptum fick enligt källor till Dagens Apotek nyligen bakläxa från Apotekens Service efter slutliga tester av företagets receptexpedieringssystem. Gårdagen, den 27 maj, var planerat datum för slutligt godkännande, men något sådant kom inte. Företaget ska ha fått en ny testtid hos Apotekens Service i juni.

Underkännandet ska, enligt uppgifter till Dagens Apotek, bland annat ha berott på brister i den dagliga avstämningsfunktionen gentemot Apotekens Service och i hanteringen av djurläkemedel.

Klockan 12 i dag ska parterna ha träffats för ett avstämningsmöte. Dagens Apotek har utan framgång sökt företrädare för Receptum och Apotekens Service under dagen, men återkommer i frågan nästa vecka.

Receptums system är anpassat till småföretagare. Ännu finns bara den så kallade övergångslösningen godkänd som kan användas av enskilda apoteksentreprenörer.

Prissättningen av denna har dock kritiserats. Det höga priset gör det i praktiken omöjligt för enskilda entreprenörer att införskaffa övergångslösningen, enligt kritiker.

Birgitta Molin, receptarie i Trollhättan med långt framskridna planer på ett eget apotek med inriktning på djurläkemedel, är upprörd.

– Jag är bokstavligen förtvivlad över att det här går så långsamt. Allting i övrigt har vi färdigt, det mesta sedan augusti i fjol, exempelvis tillstånd från Läkemedelsverket. Vi har nu en lång rad kostnader, bland annat för Sjunet som vi har installerat för att kunna hantera e-recept.

– Regeringen borde ha krävt av Apotekens Service att de skulle ställa krav på IT-leverantörerna att ta fram system som även fungerar för småföretagare, säger Birgitta Molin.

Jens Berlips, vd för distanshandelsaktören Apoex, ligger också i  startgroparna och är en möjlig köpare av Receptums system. Han tycker  snarare att regeringen borde ha subventionerat övergångslösningen till  småföretagare.

– I relation till utvecklingskostnaden för övergångslösningen, så hade  detta kostat små pengar, några miljoner på sin höjd. Det handlar bara  om ett fåtal småföretagare som vill starta helt själva och nu har blivit lidande. Men nu gör man inget och politikernas tal om att värna småföretagare blir tomma ord, säger han.

Birgitta Molin tycker att det är anmärkningsvärt att Åhléns fick ett dispensliknande godkännande för sitt IT-stöd i ett tidigt skede.

– Det känns inte precis konkurrensneutralt, säger hon.

– Och det var intressant att läsa om veterinärernas problem att få tag i  läkemedel. Jag står beredd att leverera om bara  den här knuten kunde lösas, säger Birgitta Molin apropå morgonens  artikel i Dagens Apotek.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev