Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svårt att alltid vara ny i laget

Publicerad: 27 mars 2006, 11:56

AT-GUIDEN. Bättre introduktion och mer handledning hamnar högst upp på AT-läkarnas önskelista för bättre arbetsmiljö. - Vi glöms ofta bort i arbetsmiljöarbetet, säger Lena Ekelius, AT-läkare i Växjö.


Jobbet som AT-läkare kan kännas tufft och ensamt, särskilt om man inte får en bra introduktion på arbetsplatsen och om de äldre kollegorna inte har tid att hjälpa till och stötta. Det framgår när några AT-läkare beskriver sin arbetsmiljö vid ett rundabordssamtal som Läkarförbundet har samlat till under AT-stämman.

- Som AT-läkare är man ständigt ny på jobbet. Man har ingen självklar arbetsplats och känner lätt att man inkräktar på någon annans arbetsmiljö, säger Lena Ekelius som också sitter som ledamot i Sveriges yngre läkares förening, Sylf, i Kronoberg.

Eftersom AT-läkarna flyttar runt och inte är en självklar del av kliniken är det också vanligt att de sätts åt sidan vid arbetsplatsmöten och får svårt att påverka arbetsplatsen och den egna arbetsmiljön, menar Lena Ekelius.

Alltid ny på arbetsplatsen  Marie Wedin, vice ordförande i förbundet, känner igen problemen från sin egen AT-tjänstgöring för snart 20 år sedan. Eftersom AT-tjänstgöringen går ut på att läkarna ska göra placeringar inom olika områden är det svårt att lösa dilemmat med att ständigt vara ny på avdelningen. Men enligt Marie Wedin kan något så enkelt som bättre information vid varje ny placering vara ett lyft för arbetsmiljön. En mer radikal tanke är att kräva att alla sjukhus som tar emot AT-läkare ska ha genomgått en så kallad Spur-inspektion, där kvaliteten på AT granskas av utomstående bedömare. Ingen verkar vilja gå riktigt så långt - men alla verkar eniga om att en inspektion kan fungera både som piska och morot för arbetsgivaren.

- Fördelen med Spur-inspektionen är att bristerna i sjukhusets uppläggning av AT-tjänstgöring blir uppenbara. Då blir man tvungen att åtgärda dem också, säger Sören Hilding, studierektor i Landstinget Västmanland som har genomgått en Spurinspektion.

Den ensamma nattjouren är en annan källa till oro för många AT-läkare. Det är framför allt på de mindre sjukhusen som AT-läkarna får gå ensam nattjour, med stöd av en bakjour som befinner sig i hemmet.

- Om man inte upplever nattjouren som jobbig är man konstig. Samtidigt är ju detta det tillfälle när man verkligen får träna på att jobba självständigt vilket man lär sig otroligt mycket på, säger Lisa Forsberg som trivs med sin AT i Hudiksvall.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev