Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårt att få legitimation för morddömd student

Publicerad: 14 november 2007, 05:00

Den morddömda man som läser till läkare vid Karolinska institutet kommer med stor sanno­lik­het inte att kunna få någon läkarlegitimation. Den bedömningen gör Socialstyrelsen.


Kan en dömd mördare med nynazistiskt förflutet vara lämplig som läkare? Den frågan har väckt livlig debatt sedan det uppdagats att en man dömd för mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg sedan i höstas läser till läkare vid Karolinska institutet, KI.

Mannen har bytt namn och när han i samband med antagningen intervjuades av en psykolog och en lärare nämnde han inget om sitt brottsliga förflutna. Först efter att mannen påbörjat sina studier fick KI kännedom om hans bakgrund, då via anonyma brev.

För att en student som antagits till en utbildning inte ska få fortsätta krävs ett beslut från Högskolans avskiljandenämnd, en myndighet som ligger under Högskoleverket. Detta kan ske på grund av psykisk störning, missbruk eller allvarlig brottslighet.

– Den här studenten har ju inte begått något brott under utbildningstiden och har tillgodogjort sig utbildningen på ett adekvat sätt. Det finns inget vi kan framföra till en avskiljande nämnd, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor vid KI.

Men även om mannen skulle fullfölja utbildningen är chansen att han får utöva läkaryrket liten. Redan nu bedömer Socialstyrelsen nämligen att mannen inte kommer att beviljas legitimation efter utbildningen.

– Med den vetskap vi har om honom så anser vi inte att vi skulle ge honom legitimation. Vi ska ju inte legitimera någon som om de hade haft legitimation skulle ha blivit av med den, säger Thomas Tegenfeldt, chef för enheten för behörighet och patientsäkerhet.

Åren påverkar inte
Att brottet ligger ett antal år tillbaka i tiden påverkar inte nödvändigtvis den bedömningen, förklarar han.

– Resonemanget bygger ju på att en person som har ett legitimationsyrke måste åtnjuta ett visst förtroende i samhället. Om man har en sådan här bakgrund så gör man förmodligen inte det.

Socialstyrelsen diskuterar just nu om det är önskvärt att kontrollera belastningsregistret innan legitimation utfärdas. Den frågan ingår också i den statliga Patientsäkerhetsutredningen och socialminister Göran Hägglund (kd) har sagt att han inte tycker att en person som dömts för mord ska kunna jobba som läkare.

Men högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp) är mycket tveksam till att kontrollera belastningsregistret redan när en person söker till en vårdutbildning.

– Det grundläggande är ändå att man ska kunna avtjäna sitt straff och att brottet sedan anses sonat.

I förra veckan lade regeringen ett förslag om utvidgad registerkontroll för anställda inom förskola och skola. I det ingår att lärarstudenter ska visa upp utdrag ur belastningsregistret innan de får göra praktik. Men något liknande är inte aktuellt för läkarstudenter, förklarar Lars Leijonborg.

– Läkarstudenternas patientkontakter ska vara under uppsikt och då får handledaren ta ansvar för att man inte miss­brukar en sådan situation.

Blandade reaktioner
Enligt Harriet Wallberg-Henriksson har den aktuella studenten försäkrat att han tagit avstånd från sina tidigare åsikter. KI:s ledning informerade i förra veckan alla studenter på läkarprogrammets första termin om det som hänt och uppmanade dem som kände sig oroliga att ta kontakt med Studenthälsan.

– Det har varit mycket blandade reaktioner från studenterna, precis som i samhället i övrigt. Det handlar både om oro för sin egen säkerhet och för patientsäkerheten i fram­tiden, men också om att alla ska kunna få en andra chans, säger Annika Österdahl, ordförande i Medicinska föreningen, som är studentkår för bland annat läkarstudenterna vid KI.

Den morddömde studenten vill enligt KI inte kommentera frågan.

Läs även debattartikeln: Jag vill inte ha en mördare som kollega

Relaterat material

Läkarstudenten nynazist - mördade fackföreningsman

Morddömd läser till läkare

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev