Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårt att följa upp om systemen fungerar

Publicerad: 21 november 2012, 10:01

Vårdtyngd och socioekonomi får större roll när landstingen ska betala primärvården. Men om detta ger bättre vård är svårt att bevisa, enligt en ny studie.


Det finns ingenting som säger att vårdcentraler som till stor del ersätts utifrån vårdtyngd eller socioekonomiska parametrar verkligen erbjuder den vård som de får betalt för att göra. De har heller inte en större andel nöjda patienter.

Den slutsatsen dras i en kommande rapport som doktoranden Anna Glenngård vid institutet för ekonomisk forskning vid Lunds universitet har gjort.

Hon har tittat på produktivitet och patientnöjdhet vid 400 vårdcentraler i regionerna Skåne, Västra Göta­land och Halland. De i Skåne och Västra Götaland får en stor andel av ersättningen utifrån beräkningar om patienternas vårdtyngd och socioekonomi. I Halland spelar ålder stor roll för ersättningens storlek.

Anna Glenngård tycker att det läggs mycket krut på att få fram mått och system för ersättningar men att det är svårt att hitta bra sätt att utvärdera vilka effekter dessa verkligen får på vårdens kvalitet.

– Medicinska revisioner, där man går in och tittar på verkligheten kan vara ett alternativ, säger hon.

I en utvärdering av ersättningsmodellerna inom vårdvalet som presenterades tidigare i höst drog Anders Anell, professor vid Lunds universitet, slutsatsen att uppföljningen av ersättningssystemen inom vårdvalen i primärvården har brister.

– Man pratar mycket om ersättningar som ska styra vården åt ett visst håll men det är ett stort gap mellan vad som sägs och hur det ser ut i verkligheten, säger han.

Anders Anell har nu i uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att studera den mångfald av system som skapas inom vårdvalen inom specialistsjukvården.

Relaterat material

Mer betalt första gången ska stoppa återinläggning

Nya modeller för ersättning på väg

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev