Nyheter
”Svårt att hitta optimalt ersättningssystem”
Publicerad: 1 december 2015, 10:32
Foto: Marie Ullnert
Johnny Magnusson (M), ordförande i VG-regionens styrelse, är tveksam till att Sahlgrenskas problem skulle bero på primärvården.
Som Dagens Medicin tidigare rapporterat beslutade styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset nyligen att 200–400 tjänster ska sparas bort för att få ordning på sjukhusets ekonomi.
Sjukhusstyrelsens ordförande Johnny Bröndt (M) konstaterade bland annat att Sahlgrenska producerade fyra procent mer vård än vad som var budgeterat. Fyra procent som därmed inte genererar någon ersättning från Västra Götalandsregionen.
Är det ett bra system?
– Nej, man kan alltid diskutera om man ska ha tak eller inte, och beställningar eller inte. Jag vet inte hur jag ska kommentera det. Man kan väl säga så här: Man har rätt stora problem i sjukvården i Skåne och Stockholm också, trots att man ersätter på ett annat sätt, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsens presidium, till Dagens Medicin.
Fast nu pratar vi om Sahlgrenska.
– Jo, fast jag tror att det är svårt att hitta det optimala ersättningssystemet. Vi diskuterar ständigt detta och har ett arbete i gång just nu. Vi har en stor produktionskapacitet totalt i regionen och det finns nog en hel del mer att göra för att få ut mer vård för samma peng, tror jag.
Samme Johnny Bröndt sade också att det delvis berodde på ett ökat patientflöde från primärvården. Har du en kommentar kring det?
– Nej. Jag har inte sett några siffror på det, men jag är tveksam till det faktiskt. Det sägs ju alltid att det kommer fel patienter till akuten, men varje gång vi mäter på allvar så är det inte särskilt mycket fel.
Skulle man kunna tänka likadant med den kommunala räddningstjänsten, att man beställer ett visst antal släckningar, och sedan får de jobba gratis om det händer något extra?
– Det skulle man kunna jämföra med. Vi har akutmottagningar som ska vara öppna 365 dagar om året, 24 timmar om dygnet. Och det är ju väldigt varierat tryck på de här mottagningarna. Det är lite grann som räddningstjänsten, ibland brinner det, ibland brinner det inte.
Men skulle man kunna säga att räddningstjänsten producerade för mycket brandsläckning?
– Nej, men hur dimensionerar du räddningstjänsten? Har du en stor hamn och raffinaderier som du har i Göteborg så måste du dimensionera räddningstjänsten i Storgöteborg med det för ögonen: Det kan hända någonting. Det innebär att du står med en överkapacitet, de allra flesta dagarna och kanske till och med de allra flesta åren, för den stora olyckan händer inte.
Johnny Magnusson fortsätter:
– Det är samma med sjukvården. Hur många vårdplatser ska vi ha? Ska vi aldrig ha överbeläggningar? Ska vi acceptera det någon gång? Ska vi acceptera att vi har det relativt ofta? Det är en diskussion och avvägningar fram och tillbaka.
Om allting ska dimensioneras efter ”den stora katastrofen” kräver det, enligt Johnny Magnusson, en fördubblad skatt.
– Det är bara så.