Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårt att jämföra väntetider

Publicerad: 21 juni 2011, 12:00

Väntetiderna i olika länders sjukvård går egentligen inte att jämföra. Trots det drar regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, slutsatsen att Sverige ligger bra till.


SKL har jämfört 23 länder för att försöka utreda hur Sverige ligger till när det gäller väntetider i vården. Enligt rapporten som presenteras i dag, tisdag, är det problematiskt att göra en sådan jämförelse. Orsaken är att olika länder mäter på olika sätt.

Trots svårigheterna har utredarna hittat vissa uppgifter som tyder på att Sverige står sig hyggligt i en internationell jämförelse. De hänvisar bland annat till att väntetiderna mäts och diskuteras mycket även i andra länder, vilket ses som en indikation på att de upplevs som ett problem även där.

Socialminister Göran Hägglund (KD) och SKL:s ordförande Anders Knape (M) ser rapporten som en bekräftelse på att Sverige är på rätt väg.

Långa väntetider har varit något av ett signum för svensk sjukvård och det är värt stor uppmärksamhet att vården, också i ett internationellt perspektiv, äntligen lyckas bryta med sin historia med långa väntetider , skriver de i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.

Läs mer:

SKL:s rapport (i PDF-format, extern länk)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News