Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårt cancersjuk kvinna anses för frisk för sjukskrivning

Publicerad: 4 juli 2008, 09:06

En cancersjuk kvinna har av Försäkringskassan fått besked att hon riskerar att bli utförsäkrad. Anledning: hon är inte tillräckligt sjuk.


Flera medier rapporterar om svårt cancersjuka Anna Olsson i Uddevalla, som sedan våren 2006 har genomgått två bröstcanceroperationer. Nu behandlas hon för metastaser i lungorna.

Anna Olsson har av sin handläggare på Försäkringskassan fått veta att hon riskerar att bli utförsäkrad. Enligt Försäkringskassan måste den som har behov av sjukskrivning efter två och ett halvt år vara så sjuk att ”det finns ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna”. Så folkar Försäkringskassan de nya regler kring sjukskrivning som gäller sedan den 1 juli i år.

– Varje morgon vaknar jag och tänker på att jag lever med en cancer som inte kan botas och att då bli utsatt för detta av Försäkringskassan, det är kränkande. Jag har inte ord för hur man kan göra så här mot människor, säger Anna Olsson till Sveriges Televisions Västnytt.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson uppger till Dagens Nyheter att Anna Olsson har fått ett felaktigt besked från Försäkringskassan. Enligt socialförsäkringsministern fanns en formulering om att ”mycket allvarlig sjukdom” betyder att den är direkt livshotande med i en departementspromemoria – men inte i den proposition som tagits i riksdagen.

– Det är inte så bestämmelserna ska tillämpas. Har man mycket allvarlig sjukdom kan man få fortsatt sjukpenning på 80 procents nivå och det finns ingen fast stoppunkt för hur länge man kan få det, säger hon till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev