Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårt förbättra sjukvården

Publicerad: 20 september 2007, 11:43

Det är inte säkert att stora förändringsinitiativ, exempelvis inom sjukvården, verkligen leder till förbättring. Det visar en avhandling vid Karolinska institutet i Solna.


Växande vårdköer, åtstramad ekonomi och ett ständigt nytt medicinskt kunskapsläge.
Ett sjukhus som står inför liknande utmaningar måste förändra sin verksamhet - annars kan sjukhuset inte erbjuda bästa möjliga vård.

En vanlig strategi för att öka förmågan till organisatorisk förändring är ett så kallat systematiskt förbättringsarbete, SF.

Dåvarande Huddinge universitetssjukhus genomförde SF mellan åren 1997 och 2001. Tvärprofessionella team med hundratals medarbetare bildades som försökte lösa vardagsproblem i vården.

Forskaren och läkaren Johan Thor studerade hur införandet av SF fungerade i praktiken. Han presenterar nu sina resultat i en avhandling som läggs fram i morgon, den 21 september, vid Karolinska institutet.

Personalens största svårighet var att få tid till förbättringsarbetet, konstaterar Johan Thor i avhandlingen. En av fördelarna var en ökad förmåga att se ”helheten” och möjligheter till konkreta förbättringar för såväl patienter som medarbetare.

– Den viktigaste lärdomen är att förbättringsarbetet behöver anpassas till organisationens behov och förutsättningar. Det går inte att bara ”installera” SF och luta sig tillbaka, utan ett lyckat förbättringsarbete kräver långsiktigt lärande och utveckling, säger Johan Thor i ett pressmeddelande.

Läs hela avhandlingen på KI:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News