Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårt hålla koll på antal tjänster

Publicerad: 17 juni 2011, 11:24

Det finns inga förbud för vilka hälsotjänster som får utföras på apotek, men Läkarförbundets ordförande tycker att det finns en gräns.


Kan ett apotek bli en vårdcentral eller rent av ett sjukhus? Någon exakt gräns för vad som får göras på ett apotek finns inte.

– Det finns inget förbud mot några hälsotjänster på apotek så länge de utförs i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Andor Wagner som är ansvarig för apotekstillsynen på Socialstyrelsen.

En anledning han ser till att apotek väljer att utföra hälsotjänster är att folk enligt undersökningar ofta har högre förtroende för apotek än för sjukvården. Många kunder kan därför tänkas gå till apoteket hellre än till vårdcentralen för hälsotest eller vaccination.

– Men frågan är om apotekspersonal är mest lämpad för att till exempel ta blodprov, säger han.

Han anser att det riskerar att bli rumphugget när apotek utför hälsotjänster.

– Om provsvar avviker är inte apotekspersonal mest lämpad för att tolka dessa. Finns rätt utbildad vårdspersonal på plats kan apoteken där emot fungera för att slussa vidare till vården om det behövs.

Dagens Apoteks rundringning visar att hälsotjänsterna tar en allt större plats på apoteken, men hur många som utförs går inte att säga.

– Apoteken behöver inte söka tillstånd hos oss för sina hälsotjänster så jag vet inte vad de har på gång, säger Andor Wagner.

Han konstaterar att Socialstyrelsen kan behöva utöva mer tillsyn och han blir inte helt förvånad om det kommer ny lagstiftning.

– Men det är en politisk fråga.

Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet, anser att det finns en gräns för vad som bör ske på apotek.

– Rådgivning i all ära och kanske viss screening, men sjukdomar ska inte behandlas på apotek, säger hon.

Har ni inom sjukvården misslyckats med att få patienternas förtroende så att de hellre väljer apoteken?

– Nej, jag tror inte att det är ett misslyckande för vården utan apotekens höga förtroende är nog en effekt av att de har sysslat med det de har kunskap om. Det förtroendet urholkas om det missbrukas.

Relaterat material

Hälsotjänster ska locka lojala kunder till apoteken

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev