Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svårt sjuka äldre testar surfplattor

Publicerad: 25 januari 2013, 10:20

Foto: Photos.com

Ett 20-tal äldre personer i Blekinge får surfplattor för att underlätta kommunikationen med sina äldrelotsar och övriga omvärlden.


Landstinget och kommunerna i Blekinge deltar i regeringens projekt för att stärka vården och omsorgen av svårt sjuka äldre. Som en del i det har 160 personer fått personliga äldrelotsar, som bland annat deltar i vårdplaneringen och följer upp överföringen av information mellan olika grenar av vården och omsorgen.

När de nio äldrelotsarna varit ute och intervjuat de gamla i Ronneby, Karlshamn och de andra kommunerna i Blekinge har de haft med sig surfplattor.

– Vissa av våra äldre blev då intresserade och då väcktes idén att ge äldre plattorna, säger projektledaren Annika Davidsson.

Projektet bedrivs tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola, som bland annat utvecklat appar för ändamålet.

– Äldrelotsarna ska också hjälpa de gamla att komma igång, säger Annika Davidsson.

Projektpengarna från regeringen, landstinget och kommunerna betalar surfplattorna och en utvärdering ska sedan visa om de underlättat kommunikationen och därmed ökat tryggheten för de svårt sjuka äldre.

Landstinget Blekinge deltar även i den pågående kartläggningen av hur gamla åker ut och in på sjukhus, den så kallade webbkollen på Sveriges Kommuners och Landstings webbplats.

– Gamla som återinlagts på sjukhus tillhör dem som erbjudits en äldrelots, säger Annika Davidsson.

Äldreprojektet började 2011 och ska avslutas i år. Efter sedvanliga utvärderingar ska landstinget och kommunerna i Blekinge ta ställning till hur det blir i fortsättningen med äldrelotsarna och surfplattorna.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev