Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk-dansk satsning mot hjärtstopp

Publicerad: 17 december 2012, 12:41

Foto: oresundsbron.com/Pierre Mens

EU bidrar med miljoner till ett svenskt-dansk centrum som ska samarbeta för att minska antalet hjärtstopp med dödlig utgång.


Fyra sjukhus och två institutioner i Öresundsregionen får 1,2 miljoner euro från EU för att starta ett svenskt-danskt centrum för hjärtstopp.

Skånes universitetssjukhus, Sus, och Rigshospitalet i Köpenhamn leder det nya centrumet som ska främja samarbete och integrera forskning och utveckling av hjärtstoppsbehandling. Det övergripande målet är att rädda fler patienter som drabbas av hjärtstopp.

Det finns redan forskning kring hjärtstopp på båda sidor av sundet, men ett centrum kommer att  förenkla och förstärka samarbete och integration och göra det möjligt för enskilda forskare att engagera sig i projekt på båda sidor av sundet , heter det i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Inledningsvis kommer åtta delprojekt gå av stapeln, till exempel en kartläggning av skillnader och likheter i det tidiga omhändertagandet av patienter med hjärtstopp utanför sjukhus samt att med hjälp av registerstudier värdera risker för hjärtstopp som kan kopplas till olika läkemedel.

Det finns även en plan på att upprätta en biobank för Öresundsregionen.

Förutom de två stora sjukhuset deltar även Lunds universitet och Helsingborgs lasarett, samt danska Gentofte Universitetshospital och den Prehospitala verksamheten i Region Huvudstaden i Danmark.

Alla projekt förväntas vara klara i slutet av 2014.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev